Сега четете
Търговци свалят порнореклами

Търговци свалят порнореклами

gg54734640До 5 000 лева глоба могат да отнесат собствениците на търговски обекти заради порно реклами, ако Етичната комисия към саморегулация на рекламата в София се произнесе, че са нецензурни и съдържат порнографско съдържание. Толкова е санкцията, предвидена в общинската Наредба за реклама. Преди дни бургазлията Георги Йорданов и още 200 тръгнаха на кръстоносен поход срещу порнорекламите по улиците.

Според него те са поставени на обществени места, като кръстовища, в близост до училища и детски градини, витрини на магазини. Обикновено предизвикателни девойки се показват по билбордове по основни пътни артерии, като рекламират един или друг продукт отвличат вниманието на шофьори. Вчера Йорданов входира жалбата си до община Бургас, като под нея стоят подписите на още 200 души. Към нея той е прикрепил и снимков материал, превен през последните два месеца.

В жалбата са описани над 30 случая в центъра на Бургас. От общинската комисия по реклама са ги проверили. Като вече е ясно, че 7 от разкрепостените реклами са премахнати , шест са цензурирани, а за четири се чака становище на Етичната комисия, каза директорката на Дирекция „Стопански дейности” към община Бургас –Ивелина Стратева. Осем от рекламите в жалбата не са на обществено място и нямаме отношение към тях, каза още тя. Единият случай, който бе показал като пошъл пример Йорданов е сексшоп зад хотел”Атаген”. Те граничат с пронографията, има фотоси на секс играчки и разголени жени, позиращи дори в актови пози.

Цялата тази „картина” е в непосредствена близост до основно училище и детска градина. Необходима беше намесата на медии, за да бъде принуден търговецът частично да цензурира облика на своя магазин”, пише Йорданов. Другият пример е станалата вече известна реклама на „Трапезица”, където след жалба до омбудсмана отново бе цензурирана. Сега върху голата жена стоят две лепенки с надпис „Цензура”. „Три от тези реклами са премахнати, а три са цензурирани”, каза още Стратева. Според нея търговците са проявили разбиране към проблема.

В жалбата си Йорданов се позовава на глава втора, чл. 3, алинея 6 от Наредбата за опазване на обществения ред на територията на община Бургас”, който гласи: „Забранява се извършването на действия, които нарушават моралните норми за поведение на обществени места.” Смятам, че именно този текст не е спазен чрез гореописаните ситуации, казва Йорданов.

Друг текст от въпросната Наредба „забранява допускането на деца до обществени места, в които се представят програми с еротично или порнографско съдържание, в игрални зали или игрални казина”. Йорданов и подписалите жалбата настояват рекламите да бъдат премахнати и да се спазва Наредбата за обществения ред.

Вижте и

[spider_facebook id=“1″]

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре