Сега четете
Изповедите на младия романист от Еко

Изповедите на младия романист от Еко

image001Любословие и издателство Сиела представят на вашето внимание  Изповедите на младия романист от Умберто Еко. 

Тази книга е изкусно малко бижу: леко и забавно четиво, чийто подводен заряд е сериозен и изпълнен с прозрения. Еко обещава да ни достави наслада и да ни научи на нещо; изпълнява и двете.

                                                                                                                                                                                                          Влад Годзих, Университет на Калифорния Санта Крус

 „Тези лекции са озаглавени Изповедите на младия романист и имате пълно право да се запитате защо, при положение че карам седемдесет и седмата си година. Но така стана, че публикувах първия си роман, „Името на розата“, през 1980, което означава, че започнах кариерата си на романист преди някакви си двайсет и осем години.

И така, смятам се за много млад и определено обещаващ романист, който досега е издал само пет романа и ще издаде още много в следващите петдесет години. Това текущо дело все още е недовършено (иначе нямаше да е текущо), но се надявам, че съм натрупал достатъчно опит, та да споделя с няколко думи как пиша. Ще се придържам към духа на Ричард-Елмановите лекции и ще се занимавам с художествената си проза, а не с академичните си статии, макар да се смятам за учен по професия, а в попрището на романа съм само аматьор.

Започнах да пиша романи като дете. Тръгвах от заглавието, най-често вдъхновено от тогавашните приключенски книги, които доста приличаха на „Карибски пирати“. Незабавно рисувах всички илюстрации и после се захващах с първата глава. Но тъй като винаги пишех с едри главни букви, за да имитирам печатните книги, само след няколко страници се изтощавах и се отказвах. И всяка от творбите ми оставаше недовършен шедьовър – като Недовършената симфония на Шуберт.

На шестнайсет, много ясно, започнах да пиша стихове, като всички юноши. Не си спомням дали нуждата от поезия доведе до разцъфтяването на моята първа (платонична и тайна) любов, или беше обратното. Съчетанието беше катастрофално. Но, както веднъж писах – макар и под формата на парадокс, вложен в устата на един от моите измислени герои, – има два вида поети: добрите поети изгарят стиховете си, когато навършат осемнайсет, а лошите продължават да пишат поезия цял живот.”

                                                                                                                                                            
 image001 Цена 12 лв.

Стр. 170
Isbn 978-954-281-478-8

Превод от английски Ангел Игов

 

Изповедите на младия романист ни предлага да надникнем в ума и творческия процес на един от най-важните писатели през последните 30 години… Еко е шеговит и проницателен писател (и лектор), и способността да му да представи сложните неща по разбираем начин прави „Изповедите“ приятно, макар и кратко четиво… Рядко те канят в личното пространство на писателя, подобна възможност не трябва да се подминава.

Вижте и

(Майкъл Патрик Брейди, „ПопМетърс“, 15.04.2011)

Има ли нещо, което Умберто Еко не умее? Казвали са го преди, със сигурност ще го повтарят още – Умберто Еко е истинска ренесансова личност… Сега, с излизането на „Изповеди на младия романист“, той предлага на читателите чудесно въведение както в собственото си творчество, така и в съвременното поле на семиотиката… „Изповедите“ са едновременно полемични и ярко лични, наситени с типичната за Еко добросъвестност и в същото време кипящи от бомбастичност. Каквато и да е темата, Еко е едновременно грандиозен и отдаден на детайлите. За публична и академична фигура, той е смайващо непосредствен и откровен… Плодовете на неговата детективска семиотична работа… ни се представят толкова ясно, че стават най-очарователните откровения на „Изповедите“. Още в първия си абзац той казва, че наистина е млад романист. Знаем, че това не е вярно, Еко наближава осемдесетте. Но неговата първа изповед, как при все славата и почестите се чувства аматьор, насища всички следващи страници с такъв живец и жажда – Еко е просто поредният читател, който иска да разбере. (Хилари Кели, „Милиънс“, 04.05.2011)

Еко галантно ни предлага да надзърнем в частната работилница на демиурга. (Адам Кирш, „Барнс енд Ноубъл Ривю“, 31.05.2011)

Умберто Еко пише първия си роман, „Името на розата“, през 1980. Това е първият от едва пет романа и веднага става бестселър. „Името на розата“ добива такава популярност, че критиците обвиняват Еко, професор по семиотика, че е програмирал компютър с тайна формула за успешен роман. Еко, естествено, се обижда и отвръща с поредица от саркастични скромни предложения, които в общи линии смълчават критиците му. Може и да няма формула, или рецепта, но има съставки на успешния ромна, и сега, след десетилетия, Еко е решил да ни каже какви според него са те. (Сюзън Солтър Ренълдс, „Лос Анджелис Таймс“, 02.06.2011)

Няма по-добър събеседник за книги от Умберто Еко. Свръхпродаваният италиански романист, есеист, семиотик, учен и критик, отдавна е сред най-ерудираните и забавни коментатори на литературата, и в тази нова книга доказва, че все още се намира на върха. (Алекс Гуд, „Торонто стар“, 30.07.2011)

[spider_facebook id=“1″]

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре