Сега четете
Пресконференция на "Мюзикаутор"

Пресконференция на "Мюзикаутор"

29780_12210Днес сме се събрали, за да дадем началото на една позитивна кампания на МУЗИКАУТОР“. Така Ясен Козев, председател на Управителния съвет на МУЗИКАУТОР, откри днес пресконференцията, организирана от сдружението.

По думите на изпълнителния директор на МУЗИКАУТОР – Иван Димитров, кампанията си поставя три основни цели – да се подкрепи държавата с експертиза, да се насърчат авторите, за да творят в България и да получават адекватно заплащане за своя труд, и да се докаже, че тук може да се създаде механизъм за защита на музикалното съдържание, който да бъде адекватен и реципрочен на световния.
„Кампанията ще бъде обвързана с това да получаваме и препращаме сигнали за нарушения, подадени от ползватели, автори и обикновените граждани“, каза още Димитров. „Ще се опитаме тези сигнали да бъдат транспонирани в законодателството, защото те ще дадат една база и мотивация за институциите да променят регламентите, по който работят. Освен това те ще насърчат самите автори да произвеждат повече съдържание“, допълни Димитров.

По думите на председателя на Управителния съвет на МУЗИКАУТОР – Ясен Козев, идеята е да се създаде един открит форум. Сигнали ще могат да се подават на имейл адрес – signali@musicautor.оrg.

Според Димитров, през последните няколко месеца в България се наблюдава законодателно раздвижване, което синхронизира българското законодателство с позитивни европейски практики. По думите му, това се налага по няколко причини, сред които е и „Списък 301” на американското правителство. „Той поставя България в една негативна класация по отношение на защитата на интелектуалната собственост и в частност авторските права. Това провокира националните институции – Народното събрание и Министерството на културата да търсят различни форми за промяна на тази негативна тенденция.”, заяви Димитров.

С последните промени в Закона за авторското право и сродните му права МУЗИКАУТОР беше легитимирана като единствена отганизация, която има правото да събира възнаграждения за авторите от публично изпълнение на музика. Това е важно за представителите на бизнеса, за да не се подвеждат от нелегитимни организации. „Един от важните акценти днес е да обясним на ползвателя, че когато плаща авторски начисления на организацията ЕАЗИПА (Европейска агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права), той всъщност не се обръща към правилния адресат и тези пари не отиват за българския автор, според текстовете в закона”, заяви Иван Димитров.

Участниците в пресконференцията коментираха и наскоро сключения договор с МУЗИКАУТОР и YouTube, благодарение на който български и международни
композитори, автори на текст и аранжори ще генерират приходи от платформата и в България. Генерираните приходи за авторите ще са определен процент от приходите от реклами, които текат преди, след и по време на видеоклиповете, публикувани в платформата.

„Това, че ние сме сключили договор с YouТube, означава, че ние сме припознати като международен партньор. Това, че ние сме сключили договор със Столична община, при провеждането на концерти на нейна територия да се съблюдава спазването на авторско право, предполага, че институциите гледат на нас като на упълномощената организация да събира пари от концерти. В този ред на мисли е важно да се подчертае –МУЗИКАУТОР е единствената организация и договори следва да се сключват с нея“, заяви Димитров.

Вижте и

По темата говори и Магдалена Сотирова, управленчески партньор и съдружник в „Монте мюзик”. По думите ? порочна практика е общините в България, в договорите си, да задължават изпълнителите лично да изчистят авторските права. „За съжаление, много наши колеги не са запознати със своите права и се подписват под този договор. Не е редно държавата и представляващите я да се опитват да избегнат нещо, което е регламентирано в закона. Браво на Столична община, дано да я последват повече общини”, каза още Сотирова.

Освен институционално, МУЗИКАУТОР подкрепя авторите и финансово. „В момента тече сесия на Културния фонд на дружеството, по линия на която авторите могат да кандидатстват за финансиране на своите проекти“ – заяви Гергана Турийска. Освен това, възрастните членове на сдружението могат да се възползват от подпомагането, което предлага културния фонд на МУЗИКАУТОР, допълни Кирил Маричков.

„В рамките на кампанията, на 23 април смятаме да организираме Ден на отворени врати в МУЗИКАУТОР“, заяви Стоян Михалев. В Световния ден на авторското право експертите от МУЗИКАУТОР ще са на разположение и ще отговарят на въпросите на младите таланти, на бизнеса и медиите. По този начин МУЗИКАУТОР ще демонстрира, че помага за информираността на обществото и повишава чувствителността на хората към проблемите на авторите.
За МУЗИКАУТОР:
МУЗИКАУТОР е сдружение за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели. Сдружението е учредено през 1992 г. от 104 български композитори и автори в град София, член е на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) от 1993 г. и на Международното бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане (BIEM) от 1996 г. В МУЗИКАУТОР членуват над 2500 български автори. На базата на договори за взаимно представителство с над 60 чуждестранни авторски дружества, МУЗИКАУТОР представлява авторите от близо 100 страни в света. МУЗИКАУТОР е единственото дружество в България, оторизирано да защитава правата на членовете на тези дружества и да отчислява възнаграждения към тях.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре