journalist

Тодор Коруев от Момчилград сн. novjivot.info

За книгата „Овньо льо вакал, каматан… Жалба по славното родопско овчарство” е удостоен с Националната награда „Николай Хайтов”

Столичното народно читалище „Пенчо Славейков” и Литературният салон „Вечери на кръста” организират вечер на писателя Тодор Коруев от Момчилград – известен журналист и публицист, – която ще се състои от 18 часа на 27 март (четвъртък).

Коруев е автор на книгата „Овньо льо вакал, каматан… Жалба по славното родопско овчарство”, за която бе удостоен с Националната награда „Николай Хайтов” и наградата на Съюза на българските писатели за народопсихология, така също и на сборниците с интервюта „Горещи думи” и „Горещи думи 2”, на литературна анкета с писателя Тодор Генов и краеведското изследване „Момчилград. Летописи”, на десетки публицистични статии и есета.

На „вечерта на кръста” ще го представи литературната критичка и писателка Благовеста Касабова.
„Признавам, в тази книга има нещо носталгично, защото напомня за онова време, за което Николай Хайтгов казва: „Овчар беше сладка дума, овчарлък – благородна работа. Но някога!“ За това „някога“ е моят прочит на всичко (или почти всичко), написано за възхода и упадъка на родопското подвижно овцевъдство. Книгата няма системна подредба – веднъж пипам оттук, друг път – оттам. Сърцато подкарах това стадо от думи и така до края.

Сам не знам как омесих в едно тесто митология и история, етнография и фолклор, народопсихология и мемоаристика, художествена литература и документална журналистика. Черешата на тортата връз тази разнородна смес, поне за мен, е родовата ни хроника на фона на славното време на родопските тьожки кехаи“, казва Тодор Коруев.

Представят творчеството на Тодор Коруев от Момчилград | | 26.03.2014 09:57 | www.novjivot.info |

[spider_facebook id=”1″]