Сега четете
Представят творчеството на Тодор Коруев от Момчилград

Представят творчеството на Тодор Коруев от Момчилград

journalist
Тодор Коруев от Момчилград сн. novjivot.info

За книгата „Овньо льо вакал, каматан… Жалба по славното родопско овчарство” е удостоен с Националната награда „Николай Хайтов”

Столичното народно читалище „Пенчо Славейков” и Литературният салон „Вечери на кръста” организират вечер на писателя Тодор Коруев от Момчилград – известен журналист и публицист, – която ще се състои от 18 часа на 27 март (четвъртък).

Коруев е автор на книгата „Овньо льо вакал, каматан… Жалба по славното родопско овчарство”, за която бе удостоен с Националната награда „Николай Хайтов” и наградата на Съюза на българските писатели за народопсихология, така също и на сборниците с интервюта „Горещи думи” и „Горещи думи 2”, на литературна анкета с писателя Тодор Генов и краеведското изследване „Момчилград. Летописи”, на десетки публицистични статии и есета.

На „вечерта на кръста” ще го представи литературната критичка и писателка Благовеста Касабова.
„Признавам, в тази книга има нещо носталгично, защото напомня за онова време, за което Николай Хайтгов казва: „Овчар беше сладка дума, овчарлък – благородна работа. Но някога!“ За това „някога“ е моят прочит на всичко (или почти всичко), написано за възхода и упадъка на родопското подвижно овцевъдство. Книгата няма системна подредба – веднъж пипам оттук, друг път – оттам. Сърцато подкарах това стадо от думи и така до края.

Вижте и

Сам не знам как омесих в едно тесто митология и история, етнография и фолклор, народопсихология и мемоаристика, художествена литература и документална журналистика. Черешата на тортата връз тази разнородна смес, поне за мен, е родовата ни хроника на фона на славното време на родопските тьожки кехаи“, казва Тодор Коруев.

Представят творчеството на Тодор Коруев от Момчилград | | 26.03.2014 09:57 | www.novjivot.info |

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре