Сега четете
Йордан Ефтимов с Националната награда за поезия „Христо Фотев“

Йордан Ефтимов с Националната награда за поезия „Христо Фотев“

Йордан Ефтимов е носител на наградата на Национален конкурс за поезия „Христо Фотев“ за 2014 г., стана ясно на официалната церемония по връчването на наградите в Бургас във вторник вечер. Ефтимов беше номиниран с поетичната си книга „Сърцето не е създател“.

На второ място с грамота е отличен Едвин Сугарев със „Сезонът на плашилото“, а на трето – Сашо Серафимов със „Старците умират на края на света“. Йорданка Белева с „Й“ и Иво Рафаилов с „Изброими изкушения“ останаха само с номинация.

„Мислех, че няма да се развълнувам, а се развълнувах много“, каза носителят на голямата награда, цитиран от сайта Chernomorie-bg.com. „Наградите винаги са предизвиквали завист и омраза. Но те пораждат и състезание“, допълни Ефтимов.

„Бургас ли създаде Христо Фотев или Фотев създаде Бургас“, попита в словото си за връчването на наградите проф. Михаил Неделчев.

Националният конкурс за поезия на името на поета Христо Фотев е учреден с решение на Общинския съвет – Бургас през 2006 година и се организира от Община Бургас, Съюз на българските писатели, Сдружение на българските писатели и Министерство на културата. Наградата се връчва на всеки две години, а тази година е четвърто издание.

Христо Фотев е признат поет и явление в българската литература. Стефан Цанев го определя като „автор на „най-чистата поезия в българската литература““. Известни негови заглавия са „Баладично пътуване“, „Лирика“, „Сантиментални посвещения“ и „Пристанище“. Най-популярното му стихотворение е „Колко си хубава!…“. Фотев е работил като драматург на бургаския театър „Адриана Будевска“, а след това дълго време изпълнява длъжността на творчески секретар на Дружеството на българските писатели.

http://azcheta.com/yordan-evtimov-nagrada-poeizia-hristo-fotev/ Виктория Маринова 

Вижте и

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (5)
 • Това не е добра новина. Йордан Ефтимов не умее да пише поезия. Просто кокетничи с нея. Не е модерен, не е новатор, не е затрогващ, нито е поне малко Фотев еквивалент. Спретнал си е такова CV в Уикипедия, че ум да ти зайде. Ако всеки, който е водил радиопредаване използва Уики като блог, тя ще експоладира.
  Връзката е ясна. Рада Панчовска-> изд.“Проксима“ изд. „Смол стейшън прес“ ->Йордан Ефтимов.
  Балъците да го д*х*т.

 • Много е удобно да обяснявате на цял народ, че критиките са в резултат на завист. Иска ви се.
  Истината е съвсем друга: липса на поетичен талант у г-на Ефтимова, уви!

 • Здравейте, никъде не виждам да е посочен авторът на текста – Виктория Маринова, нито източникът – „Аз чета“.
  Мисля, че би било редно една „медия за медиите“ да уважава авторството на текстове, които публикува 1:1.

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре