Сега четете
БНР представя изложбата „Благовещение" на Ралица Денчева

БНР представя изложбата „Благовещение" на Ралица Денчева

Б ългарското национално радио представя новата самостоятелна изложба „Благовещение“ на художничката Ралица Денчева, която се открива навръх светлия християнски празник.

Авторката представя маслена живопис и рисунки, посветени на красивия пролетен празник и на неговия дълбок символичен смисъл.
„Смятам, че темата за Благовещение е актуална днес“, споделя художничката и допълва: „Това е празник, който почита жената майка и хляба. Жената майка като природата, плодородната почва, като земята, като вместилището и обиталището. Тя е и всичко онова, което приема, обгрижва нещата с любов, с търпение, с милосърдие. И хлябът като символ на словото, на Божественото начало, на Благата вест, на Божественото семе, което е заложено във всеки човек“.
Изложбата „Благовещение“ предлага възможност на зрителите да почувстваме тайнството на празника Благовещение и да погледнем света около себе си през очите на красотата, хармонията и любовта. Тя е покана да спрем за миг в забързаното си ежедневие и да обърнем поглед към духовните светове, които се крият в самите нас.

За Ралица Денчева Благовещението е тайнство, което се извършва във всеки един от нас: „И тия две неща, човешкото и Божественото, съединявайки се в един мистичен брак, представят двете страни на нашата изначална, дълбока същност. Когато човек осъзнае, че носи в себе си Божественото и човешкото, и ги съедини, тогава той попада в едно състояние на хармония и на баланс, на пълно щастие и на покой. Дева Мария, съединявайки се с Духа на Любовта в себе си, с истинското си Божествено Аз, роди Бог, който е Любов. Така и всеки човек, когато се съедини с Любовта и пребивава в нея с пълно съзнание за това, няма как неговите мисли, чувства и дела да не са Любов. А когато създаваш Любов, ти си щастлив.“
Водещо начало във философията на творчеството на Ралица Денчева е триединството на Любовта, Красотата и Живота. „За мене всички религии са като реки, които се вливат в един океан – океана на любовта. За мене не може една истинска вяра да не съединява и да не води към живот и към любов. Всичко, което разделя пък, води към омраза и смърт. И затова аз избрах като своя религия любовта, красотата и живота – това триединство. То е много свято за мене, защото то има силата да променя нещата: от грозно в красиво, от зло в добро, от човешко в Божествено.“
Ралица Денчева е родена през 1970 г. в гр. Русе и е възпитаник на Факултета по Изобразителни Изкуства към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Има над 30 самостоятелни изложби в България, Унгария, Канада и Франция. Нейни творби са притежание на ценители от България, Германия, САЩ, Унгария, Франция, Русия, Швеция, Турция, Испания, Канада и Япония. Илюстрирала е стихосбирки на поети като П. Яворов, П. П. Славейков, Д. Дебелянов, Е. Евтимов, както и на съпруга си Руси Станиславов.
Експозицията ще остане в БНР до 24 април.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре