Осем български журналисти стартират на Световното по ски

20140320.mpnwvttehsШвейцария приема над 240 участници в 61-ата Годишна среща на СКИЖ

Швейцария ще приеме над 240 колеги – участници в 61-ата Годишна среща на Международния ски клуб на журналистите (СКИЖ). Ски зоната Шампери- Порт дю солей предлага 650 снежни писти. Оживени дискусии около три „кръгли маси” Осем български журналисти – скиори ще участват в 61-ата Годишна среща на Международния ски клуб на журналистите СКИЖ (неофициално световно първенство по ски за журналисти).

Неин домакин от 22 до 29 март т.г. е известната алпийска ски зона на швейцарско-френската граница Шампери – Порт дю солей. Отличното представяне на България , приела преди осем години в Банско (за втори път след 1985 г. в София – Витоша)  „белия керван” на журналистите,  несъмненият престиж на Български ски клуб на журналистите (БСКЖ)  и отличните ни резултати особено в ски- бягането, станаха причина СКИЖ да определи такава висока за населението на нашата страна квота от участници. Представители на Нова телевизия, bTV, Българско национално радио, СБЖ, в. „Лична драма” и др. ще мерят сили с над 240 свои колеги от 30 страни от Европа, Северна Америка, Азия и дори Африка, ако пристигнат скиори от Мароко.

Северо-африканската страна бе гостоприемен домакин на уникалната среща на СКИЖ през 2010 г. в  Укаймеден (Атласките планини). Уникално състезание, защото класирането е комбинация от резултатите в стартовете на гигантски слалом и ски-бягане (класически стил) за мъже и жени, съответно на 5 и 2,5 км. Сериозни предизвикателства, но и несъмнено удоволствие на всички журналисти – скиори, ще предложат тези 650  км снежни писти, прострели се в двете съседни държави Швейцария и Франция.

Нашите колеги отпътуват за Швейцария в петък,  21 март с две леки коли- новия автомобил с отлични качества и при зимни условия Ford Kuga и  Ford Mondeo, предоставени им от крупната компания в автомобилния бранш „Мото-Пфое”. Шансовете им за добро представяне в Шампери (Швейцария) нарастват и благода-рение на състезателните модели ски „Росиньол” – алпийски и „писалки”,  дадени им за целта от лоялния партньор на БСКЖ – веригата спортни магазини SLS.

Традиционните годишни срещи на СКИЖ – този  първи форум за контакти и разговори между журналисти от Изтока и Запада, възникнал още в разгара на „студената война”  през 1955 г. , са и ярки обществени прояви. Те са място за неформални, но и за чисто професионални контакти.  Актуални за света или конкрет-ния регион проблеми се обсъждат оживено на също традиционните „кръгли маси” по време  на първенствата.

Вижте и

Типично по швейцарски, организаторите (Швейцария приема вече за 7-и път журналистите – скиори) са разграфили „часовникарски” програмата. Три ще бъдат и дискусиите около „кръглата маса”. Основната сред тях е на тема: „Климатичните промени и тяхното влияние върху планинските  райони”, която пряко засяга и България, утвърждаваща все повече и своите зимни курорти.  Внимание ще бъде отделено естествено и на запазената „швейцарска марка” – часовниците, с разговор за бъдещето на тази индустрия в национален и световен мащаб и посещение на централата на прочутите часовници „Юбло”.

Градусът на настроението ще стигне обаче връхната си точка отново по време на „вечерта на нациите”.  На нея по традиция всяка страна представя свои кулинарни специалитети и напитки. Българската маса, която е отлично известна на чуждестран-ните колеги с първокласните си червени вина и прочути мезета – луканка, пастърма, бабек, този път ще изненада и с …домашни баници.

[spider_facebook id=“1″]

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре