Сега четете
Българските деца избират своята любима книга

Българските деца избират своята любима книга

biserche-20141_600_8701За втора поредна година Националната награда “Бисерче вълшебно” ще провокира българските деца да изберат своята любима книга. Проектът, който е уникален за България, e организиран от фондация “Детски книги” и едноименния сайт (www.detskiknigi.com), част от групата на “Аз чета” (www.azcheta.com). Целите на инициативата са да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите на възраст между 6 и 15 години.

Кампанията по гласуването тази година ще стартира на 19 март (сряда) от 11:00 ч със специално събитие в Американския център на Столична библиотека. Организаторите и техни гости ще демонстрират как ще се осъществява гласуването, както и мненията на библиотекари, учители и родители за влиянието на наградата във възпитанието на децата като читатели. В рамките на събитието ще бъдат представени още и първите посланици на наградата – ученици от столични училища.

„За да срещнем децата с книгите, всички възрастни трябва да се обединим в единна кауза и да следваме обща посока за насърчаване на четенето. Само така ще успеем да предложим на децата онези четива, които да развият въображението им и да ги насърчат да вървят напред като отговорни граждани, следвайки мечтите си”, казва Валентина Стоева, председател на фондация “Детски книги” и главен редактор на сайта detskiknigi.com.

Всяко дете на възраст от 6 до 15 години ще има възможността да стане част от журито за наградата „Бисерче вълшебно“, като гласува онлайн за своята любима книга на сайта www.biserche.com. Заглавията, номинирани в две възрастови категории – „Млади читатели“ (6 – 10 г.) и „Запалени читатели“ (11 – 15 г.), са художествена литература на български език, издадена през 2013 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци. Всяко дете може да гласува за номинираните книги онлайн в периода 19 март 2014 – 30 април2014 г., като има правото само на един глас. За своя принос към избора на най-добрата книга, всеки участник получава почетна грамота.

Кампанията ще завърши с Детски книжен празник на 11 май 2014 г., а двете книги във всяка от възрастовите категории, събрали най-много детски гласове, ще бъдат обявени на 14 май 2014 г. в рамките на инициативата “Нощ на литературата”. Предвидени са също книжни и други материални награди за деца, участвали в гласуването.

Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 и правилата за участие, както и допълнителни материали за учители, библиотекари и родители, ще откриете в сайта www.biserche.com

Вижте и

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 се провежда в партньорство с Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национална мрежа на децата, “Заедно в час”, Чешки културен институт, Регионална библиотека “Партений Павлович” Силистра, библиотека “Родина” Стара Загора и с медийното партньорство на „Аз чета“, Детски Дневник, AzDeteto.com и TeenProblem.com.

За “Детски книги”
„Детски книги“ (www.detskiknigi.com) e сайт, посветен изцяло на детските книги и насърчаването на детското четене. Освен ревюта на книги и забавни идеи за игра, екипът на сайта организира периодични срещи с ученици и издания на националната кампания „Читателска щафета“, посветени на любими детски автори. От 2013 година е създадена фондация на името на сайта, която е съсредоточена изцяло в организирането на проекти и инициативи за насърчаване на четенето сред децата, стимулиране координацията и взаимодействието между всичи институции и лица, свързани с детското четене.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре