Косьо на Дневен ред

Kostadin-Filipov-3Новините показват само върха на айсберга, а ние искаме да надникнем под водата, казва журналистът.

Филипов напусна нюзрума на TV7, за да изповядва нацията в предаване
„Единадесет години новини стигат. Време е за рестарт”, казва си Косьо Филипов, когато Мартин Карбовски го кани за водещ на „Дневен ред”. Има месец за размисъл, преди да затвори вратата на нюзрума в TV7 зад гърба си и да задвижи първия си „солов” проект в журналистиката.

Коктейлът от публицистика и силни човешки истории Филипов сервира всеки делник от 17 до 18.30 ч. преди старта на централната емисия.

„Това предаване ще се превърне в единственото място в родния тв ефир, където редовите граждани и лицата от първите страници ще бъдат третирани като равни. Всеки – от политически лидер до социално слабия, ще намери трибуна за решаване на проблемите си при нас”, обяснява Косьо. Той не изключва опцията в бъдеще да заеме мястото си до Петя Стефанова в „Добър вечер, България”. Обзорът на новините обаче е затворена страница, докато не превърне „Дневен ред” в рейтингов отличник за слота си.

„Новините показват само върха на айсберга, а ние искаме да надникнем под водата”, категоричен е човекът, който вдъхва респект и доверие още с първото „здрасти”.

В прохождането на „Дневен ред” преди седмица асистират фолклорната легенда Николина Чакърдъкова, премиерът Пламен Орешарски и безработно момче от Лом. То получава шофьорски курс от предаването, за да изкарва хляба си и да помага на майка си.

„След като в първото издание доверие ни гласува най-големият човек в изпълнителната власт у нас, защо да не поискаме среща и с най-големия човек в света – президентът на САЩ Барак Обама? Сред вносните звезди, които бих желал да интервюирам, е и Тина Търнър”, признава Косьо.

Единственият недостатък в новото му предизвикателство е часът на излъчване, който съвпада с прибирането на дъщеря му от училище. Бившата му съпруга – синоптичката на TV7 Божана Филипова, ще поеме грижите за Елия, а той ще наваксва пропуснатото през уикенда.

„Елия е телевизионно дете, тя разбира прекрасно какво се случва. Много е самостоятелна за възрастта си и рядко задава въпроси. Тя следи, попива опит от различни ситуации и после прилага наученото. Блестящо се справя и в училище”, горд е таткото. Момиченцето отрасва в нюзрума на Нова и често иззема функцията на продуцента, отброявайки оставащите секунди до ефир в слушалката на баща си.

Когато синоптичката и новинарят се местят в TV7, Елия опознава тайните на камерата, проявява любопитство и към монтажа. Родителите й са категорични, че ще я подкрепят, ако избере медиите като терен за развитие.

„Хубавото е, че не се фука, че ни дават по телевизията, защото това води до самозабрава в един момент”, отбелязва Косьо. Когато са заедно, карат ролери в парка, яхват лифта за Витоша или разпускат във Велинград, родното място на новинаря. Миналото лято използвал по-големия си отпуск, за да я заведе в увеселителен парк в Италия.

Косьо е фен на скоростните влакчета и мечтае да се спусне с всяко по-значимо на територията на Европа. „Засилваш се с 130 км в час, от 80 метра височина. Обезопасен си по всякакъв начин, но има няколко секунди на безтегловност, които са уникални. Това е приятна крайност, която разтоварва”, обяснява журналистът.

Вижте и

Покрай Елия е разбрал кой е Хари Стайлс от One Direction и как се отразява славата на тийн сензацията Джъстин Бийбър. Като родител Косьо не е привърженик на правилото „Свободното време е най-лошият подарък, който можем да направим на децата си”.

Записал я е само на английски и таекуондо. „Това е крайно достатъчно за възрастта й. На Гергьовден ще стане на 10 и ще празнува първия си юбилей”, казва с усмивка той.

Рутината в брака ги разделя с Божана преди седем години, но фамилията, детето и приятелството продължават да ги свързват. Когато стигат до развод, и двамата имат сериозни връзки с други хора. Звънят си за съвет всеки път, когато са изправени пред сериозен избор в живота. „Много рядко такава любов завършва с приятелство. При нас се получи и се радвам, че го съхраняваме”, признава Косьо.

Настоящата му половинка работи в брокерска фирма за недвижими имоти и заради спецификата на бизнеса си не желае да попада в светлината на прожекторите. Филипов крие името й, но издава, че живеят заедно.

„Щастлив съм с жената до мен и не искам да опорочавам идилията ни с брак. Подписът не е гарант за щастие. Защо трябва една любов да бъде съсипвана от трето лице като държавата?”, отсича той.

| Монитор | стр. 17; 18; 19 | НАДЕЖДА ПОПОВА

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре