Сега четете
Обвиниха президента в натиск върху журналист

Обвиниха президента в натиск върху журналист

Rosen_Plevneliev_President_of_the_Republic_of_Bulgaria_Medium_Pic
Сн. Прессекретариатът на държавния глава – president.bg

Депутати от БСП питат СЕМ за атаката срещу Волгин

Президентът Росен Плевнелиев бе обвинен в натиск върху журналиста Петър Волгин от БНР. Това стана вчера по време на скандално заседание на комисията по култура и медии в НС. За изслушване бяха поканени представители на СЕМ и на БНР, които трябваше да обяснят какво ще се случи с предаването на Волгин.

„Въпросът за плурализма е важен, и то не само в държавните, но и в частните медии. Защо обаче се атакува конкретно предаване и журналист”, обърна се към представителите на СЕМ соцдепутатът Антон Кутев. Според него притеснителното в случая е, че президентът се опитва да упражнява натиск върху държавните медии чрез своите представители в регулатора.

Повод за скандала стана поведението на Мария Стоянова, назначена от Плевнелиев в регулаторния орган. Наскоро тя постави въпроса с предаването „Деконструкция” на Волгин. „След размяната на кореспонденция повече от месец взехме решение да изслушаме ръководството на БНР”, обясни председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов. Заключението след срещата било, че журналистът системно нарушавал принципа за плурализъм на гледните точки. Според правилата на регулатора това не било редно, тъй като следвало да се дава трибуна и на хора с други гледни точки. Татяна Буруджиева от БСП контрира обаче, че мотивите за дадената оценка се коренят в избирателното отношение на регулатора към предаванията в обществените медии.

„Констатирате, че няма плурализъм в медиите. Интересно е как стигнахте до този извод и защо точно за предаването с водещ Петър Волгин по БНР”, настоя за отговор тя. Кутев пък оспори инструментите, чрез които е извършена проверката. Практиката била да се изпращат писма с питания, а не журналисти и техните шефове да се привикват в СЕМ. Освен това имало и други примери за предавания в държавни медии, в които не се спазвало правилото за плурализъм. Случилото се с Волгин показвало, че СЕМ прави опити да оказва политически натиск върху медиите.
Депутатът от „Атака” проф. Станислав Станилов напусна възмутен заседанието на комисията.

Вижте и

„Не мога да се примиря с това, че шайка разпасани костовисти искат да запушат устата на неудобните журналисти”, заяви той и удари по масата. Станилов, който недоумявал защо те ще определят кой трябва и кой не бива да гостува в предаването на Волгин, обвини регулатора в „лов на вещици”.

13.03.2014 00:26 | Монитор | стр. 5 | МАРИАНА ТОДОРОВА

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре