Сега четете
Димитър Цонев

Димитър Цонев

0000127802-article2
Димитър Цонев сн. Булфото

Димитър Цонев е син на популярния актьор Коста Цонев и тв говорителката Анахид Тачева. Дълги години той бе звезда на „По света и у нас“, а при управлението Симеон Сакскобургготски и говорител на правителството. После стана глас на БТК, а през 2007-а се завърна в БНТ като програмен директор и лице на предаването „В неделя с…“.

Днес Цонев е на щат в Би Ти Ви. Там от миналата есен чупи рейтингите в тандем с колежката си Цветанка Ризова. Двамата опитни журналисти водят политическото предаване „Лице в лице“, което се излъчва от понеделник до петък преди централните новини.

Димитър Цонев е роден на 30 август 1959 година в град София. Син е на актьора Коста Цонев и Анахид Тачева. Завършва „право“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

В периода от 1986 до 1991 година е редактор в „Международна информация“ и в Балкански информационен пул в „София прес“. От 1991 до 2002 година е водещ „Новини“ по Канал 1 на Българската национална телевизия.

През 2002 година участва в конкурса, обявен от Съвета за електронни медии, за генерален директор на БНТ, но СЕМ избира Кирил Гоцев. Цонев обжалва пред Върховния административен съд, но петчленен състав на ВАС отхвърли окончателно жалбата.

От 1 октомври 2002 година е назначен за говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски, а след три години пиар на „БТК Груп“ след това пак се връща в БНТ и става заместник програмен директор и години наред е водещ на предаването „В Неделя с…“ работи в телевизия BTV Action, където е водещ на предаването 24/7. През Октомври 2012 година Цонев и Цветанка Ризова водят предаването „Лице в лице“ по БТВ.

През 1971 година е първото му участие във филма „Таралежите се раждат без бодли“. Участвал е и във филмите – „Спасението“, „Ламята“, „С любов и нежност“, „Записки по българските въстания“, „Концерт за флейта и момиче“ и други.

Вижте и

Цонев е женен за съпругата си Марияна и има две деца – момче и момиче.
Цонев загуби баща си, големият актьор Коста Цонев на 25-ти Януари 2012 година.

Автор е на 17 документални филма, между които „Професия полицай“, „Избори по американски“, „Туризмът в САЩ“ и др. Председател на Училищното настоятелство на Националния учебен комплекс по култура в Горна баня от 1993 година и на изборна длъжност във фондация „Мария Мортисори“, учредена от училищното настоятелство.[1]

Димитър Цонев има няколко участия в български игрални филми: 

Спасението (1984)
Концерт за флейта и момиче (1980)
С любов и нежност (1978) — Боре шпингата
Басейнът (1977)
Записки по българските въстания (1976)
Ламята (1974) – Втори старейшина
Таралежите се раждат без бодли (1971) — Митко

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре