Сега четете
Димитър Недков, писател и режисьор: Липсва ни рицарство

Димитър Недков, писател и режисьор: Липсва ни рицарство

NEDKOV-794721 Г-н Недков, в понеделник по TV7 тръгва сериалът „Знакът на българина“ по вашите книги, на който сте и режисьор. Измислена ли е легендата за сюжета?

Легендата за „Знакът на българина“ не е измислена, тя е компилация от противоречиви и непопулярни до този момент елементи от нашата, история. Много малка част е художествената измислица, затова има реални прототипи.

Очаквате ли да чуете, че сте масон и сте пратен да замаскирате някаква истина със „Знакът на българина“?

 Много бих се радвал, ако масонското братство стоеше зад цялата тази история, защото най-малкото нямаше да имам проблеми с бюджета. Но това няма нищо общо с масонските асоциации, то е изцяло мой проект. „Знакът на българина“ се случи по типично български образец не благодарение на, а въпреки това.

 Все пак има филмов център, който трябва да помага точно на български сериали?

Аз не съм кандидатствал за такива неща, защото не принадлежа към установената в България схема за усвояване на тези средства. Там има достатъчно големи корифеи в областта, а аз съм дебютант, дори не съм от София. Често ми се случваше актьори да ми поставят условия. Имаше една актриса, на която трябваше да обяснявам, че не съм холивудски продуцент.

Какви условия ви поставяше тя?

Каквито са невъзможни за бюджетите на българските филми. Нито мога да осигурявам каравани, нито мога да осигурявам на всеки час прясно изцеден грейпфрут, расъл по дърветата на Южен Крит, нито мога да осигуря лед, правен от известна марка минерална вода, и т.н.

Защо смятате, че висшето православно духовенство може да има забележки към сериала?

Този сериал пропагандира ролята и значението на богомилската ерес за България и света.

Който се е докосвал досега в България през годините до богомилството, се е опарвал.

Цялата ненавист на клира и на официалните историци се е стоварвала върху тях. Аз не съм професионален историк, а просто един разказвач на истории и реших, че мога да заговоря за богомилството неща, които нито съм чел в българските учебници, нито ги знам от българските историци, а от специалисти по средновековна история извън границите на България. Европа винаги ще се занимава с богомилството, защото върху цялата тяхна философия за отношенията между Бог и човек е изградена протестантска Европа. Тя не устройва нито Ватикана, нито православието. Очаквам конкретни хора от клира да скочат и по други причини, дори само като видят скъпия часовник на един от нашите герои.

Ще има ли във филма политически убийства?

Самото подзаглавие на сериала е „Кървавият код“ и то показва, че кръвта е основен елемент в нашия сюжет. Още в първата сцена един от персонажите предупреждава – „ще има много, много кръв“ по пътя на събирането на знака.

Защо е толкова свещен и силен този знак?

 Защото обединява хората. Всичко, станало досега, ги разделя. Светът се бие хилядолетия наред в спор чий бог е поправилен. Този знак казва, че има един

Творец, наречен Велик архитект на Вселената, който е построил сегашния материален и духовен свят, а всички вероизповедания го наричат със своето си име, но той е един и същ.

Дали ще бъде събран знакът?

Това е загадка. Важното е, че съществува легенда, която говори, че той може да бъде събран и да изпълни своята мисия единствено по българските земи и може да бъде събран единствено и само от българи.

Защо Земенският манастир е толкова важен?

 Страхувам се да кажа пълната реална значимост на Земенския манастир като геолокация, страхувам се да кажа за всичко, което е свързано с енергията, но Земенският манастир е една от петте най-значими точки в Европа, които имат значение за връзките между Земята и Вселената.

Каква е любовната история в сериала?

 Тя е съвременна, но идва от миналото, тя е между българка и американец. В ролите са Симеон Лютаков и митичната библиотекарка, на чийто прототип цялата държава ми иска телефона – не на актрисата Ирмена Чичикова, а на реалната личност. В сериала всички герои имат реално съществуващи прототипи. –

Даже президентите и премиерите ли?

 Да, има и премиер на България, който ме е удивлявал с невероятната си способност да ръководи държавата дори и от футболното игрище. Няма как да го подмина.

А сегашният дали се появява?

 Не и до шеста серия, действието се развива през 2013 г. Освен това тук е предадено изключително голямо значение и на българските специални служби, не на агентите на ДС. Аз смятам, че България е единствената държава в света, която е абсолютен разграден двор, и то намирайки се в сърцето на пътя между Изтока и Запада.

Най страшното нещо в тази държава, което допуснаха българските политици от прехода до сега, като се започне от Луканов и се стигне до Бойко Борисов (действащите после ще ги оценяваме), обслужвайки чужди интереси, най-вече на великите сили, е, че разсипаха българската държава от гледна точка на нейната сигурност. Затова българската държава е най-големият оазис на престъпния свят – не само на нашия, а и на международния. Затова България е най-лесната мишена за терористични актове и е най-богата територия за опасната битова престъпност.

Как?

Държава, която не мотивира функционирането на истински специални служби, живее в състояние на разруха, а населението живее в състояние на постоянен страх. В сериала един от персонажите припомня знаменитата фраза:
„По-добре да пламнат Балканите, отколкото цяла Европа.“ Балканите винаги са били изтривалката, задният двор, нужникът на Европа.


Поне в концертите Балканите се обединяват.

Вижте и

Ние и любов правим обединени. Има нещо, което може да обедини Балканите – най-вече духът, който тук е много силен, но никой не иска това нещо. Ако се заслушаме в саундтрака на „Знакът на българина“, той съдържа всички елементи от музиката на Балканите. Обединяват ни Лепа Брена, Кустурица, Антон Дончев, Никое Казандзакис, турските актьори, румънските звезди и т.н. Разделят ни Станишевци, Борисовци, Зоран-Джинджиновци, Ердогановци… Ние умишлено даваме властта на хора, които са заинтересовани от нашето разделение. Все пак „Знакът на българина“ е политически трилър.

Това откъде идва?

Балканите – с много малко изключения, като Левски и Бенковски, са страдали от липсата на мъже с достойнство, които да бъдат в политиката, от липсата на рицарство.

Българската политика е пълна с низки, мерзки души, които се интересуват единствено и само от себе си. На тях им липсват качествата на човешкото достойнство, те не се просълзяват, когато видят гладно дете. Тях не ги заболява, когато разберат колко хора умират благодарение на некачественото здравеопазване, което те самите създават. От такива неща страда България, а и Балканите.

Затова логото на моя сериал е „Битката за достойнството на един народ“. Веднага трябва да си кажем, че то е написано брилянтно от самия Левски в тефтерчето му: „Народе????“ Никой не може повече да каже, няма правото да го редактира. Най-важната фраза за българския народ е тази. Този сериал ще разбуни много духове, ще създаде врагове.

Кой стои зад вас?

 Зад мен никой не стои, само смелостта на една телевизия – TV7, да вложи пари в това производство, смелостта на млад екип, необременен от зависимости да създаде това нещо. От такъв тип проекти не се печели, а хората похарчват всичко, което имат, за да отстоят каузата си. Това, което ми е струвал „Знакът на българина“, аз ще го изплащам, докато съм жив.

Щях да спечеля много пари, ако бях се хванал да правя тв история за това, което се случва в „Син сити“. Много хора щяха да дойдат, за да се видят в сериала и да платят за това. За „Знакът на българина“ никой освен TV7 и няколко приятели, за които казвам, че са спомоществователи, не ми е помогнал с каквото и да е.

Зрителите на сериала няма ли да си кажат вас да ви пратят в парламента?

Аз не разбирам от политика. Но още през 2009 г. заявих, че мачът с достойнството на българския народ е свършил, след като на престола се възцари кочияшът на царя. И си казах, че за следващите 30 години, когато видях цялата тази всенародна любов, въздигаща този човек, че няма смисъл да се интересувам какво става в България. Реших да престана да се интересувам от политика.

Започнах да си живея в моя свят, да изграждам художествената представа за това, което се е случвало и се случва. Киното толкова откъсва, че престанах да чета вестници и да гледам телевизия. Така се бях откъснал, че наскоро научих от един стар вестник как Бойко Борисов не е премиер. Това ме обнадежди.

През 2009 г. в България се настани най-мракобесният модел, който може да съществува в тази държава, последствията на който ще плащаме поне сто години напред. Аз наричам тази власт на войнстващата посредственост. Всичко онова, което ни праща в дъното на историята. Сега минавам по празните магистрали и виждам, че тези магистрали водят доникъде.

По материала: Димитър Недков, писател и режисьор: СТРАДАМЕ ОТ ЛИПСА НА РИЦАРСТВО | | 08.03.2014 01:57 | Телеграф | стр. 15 |

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре