Сега четете
Двойно интервю за Любословие: Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов

Двойно интервю за Любословие: Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов

Медийно семейство - Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов са журналисти, работили дълго време в различни издания и медии. Сред тях са БНТ, БНР, СТФ „Екран”, Инфорадио, РФИ – България, вестник „Демокрация”, агенциите „Здраве.нет”, БГНЕС сн. Евгени Димитров
Медийно семейство – Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов са журналисти, работили дълго време в различни издания и медии. Сред тях са БНТ, БНР, СТФ „Екран”, Инфорадио, РФИ – България, вестник „Демокрация”, агенциите „Здраве.нет”, БГНЕС
сн. Евгени Димитров

Бившият главен редактор на информационна агенция БГНЕС Зелма Алмалех и съпругът и Стефан Джамбазов в двойно интервю за ЛюбословиеБГ в което разкриват за тъжната страна на журналистиката, връзката между политиката и медиите. За новината, която често не стига по-далеч от гр. Драгоман, но не като обида за града, а като критика за дневният ред в родната медийна среда.  Среща на двама достойни, достатъчно популярни и стойностни колеги с доказан морал, опит и  експертиза с Андрей Велчев.

Моля представете се за нашите читатели: 

Зелма Алмалех: Тази година навършавам 40 години в професията, а всъщност те са повече, защото съм започнала да пиша за“ Средношколско знаме“ и „Народна младеж“ още като ученичка.

Работила съм много дълго време в телевизията като редактор и автор в документалното кино, и главен редактор на художествени програми.

Последно бях главен редактор на БГНЕС, а сега заедно със Стефан правим сайт за култура. Сайтът е по-различен и по-аналитичен, за да покаже по-интересни хора, които в толкова политизираното ни време на преден план излизат едни политици, които от сутрин до вечер омръзват. Ние искаме да покажем другите хора, които правят лицето на България.

Аз съм Стефан Джамбазов, завършил съм журналистика, работил съм на много места, аз съм и режисьор-документалист. Работил съм в студио “Екран”, след това и в студио „Време“, имам над 20 документални филма като режисьор и сценарист. Работил съм в вестник „Демокрация“.

Бил съм Директор на програма „Христо Ботев“.  „Въпреки“ тръгна от едни предавания, които съм правил в радиата, в „Христо Ботев“, след това в „Инфо Радио“ в РФИ. Това е наша запазена марка в нашия случай, което за култура, но не противопоставяне, а преодоляване, преодоляване на случващото се в обществото и в медиите ни. „Въпреки.com“, защото Културата е нещо по-добро и по-смисленото от политиката, без разбира се културата да бъде анти-политика, а да е част от обществото, но не като алтернатива.

Вие имате дълъг агенционен и журналистически опит , как според вас става така, че новината се обезценява ? И кой определя дневния ред в медиите? Копи-пейстът погубва ли смисъла на медиите?
Стефан Джамбазов: Зависи какво е новина… Дневния ред в българските медии, за съжаление, го определят политиците. Ние със Зелма и „Въпреки.com“ искаме да променим това.

Зелма Алмалех: Дневният ред се определя не само от политиците.

Стефан Джамбазов: Това не може да бъде дневен ред. Дневен ред не е това, че един политик е казал нещо, а друг му е отговорил, това новина ли е? Политикът трябва да си върши работа, а не да говори.

Зелма Алмалех: Аз ще добавя, че към всичко това могат да се добавят и собствениците на медиите. Много важно е да има едно допълнение към това – всъщност кой дава парите на тези медии? Говоря за някакъв вид корпоративен интерес, който много тясно се обвързва с политическия интерес.
Стефан Джамбазов: И той определя точно дневния ред на обществото.

Зелма Алмалех: А това не е истинният дневен ред на обществото. Категорично, мога да кажа, че в някаква степен, доста се обругават журналистите. Но в крайна сметка, ако те не вършат това, биха останали на улицата. Друг е въпросът дали човек има достатъчната смелост, когато е несъгласен с това което се случва в неговата медия, от морална гледна точка да стане и да си замине.

В никакъв случай не бих искала да укорявам колегите журналисти, но в крайна сметка трябва да се държат малко по-достойно.Защото, без да подозират, особено при младите хора, те си налагат една авто -цензура и желанието на всяко цена да са журналисти. Защото е много привлекателно и наистина това е страхотна професия, но тръгвайки на тип съгласие, в крайна сметка според мен разваля младите .

Вижте и

Те волю или неволю прескачат в една друга професия – в професията на PR-а, а това са две много различни неща. И за това аз мразя израза „ресорен журналист“, какъв ресорен журналист, ти се превръщаш на хикс министерство в ПР – семинари, командировки и т.н.- това е един такъв момент. Дневният ред на обществото не могат да бъдат политиците. Макар, че това се създава непрекъснато по някакъв изкуствен начин, на който ние вече сме свикнали. Не е нормално всяка сутрин по българските национални медии да ни започва денят с политици и министри, няма почивка и в събота и в неделя. Това го няма никъде. В следобеда и вечерта същото. Денят трябва да започне светло и хубаво, за да можеш да си гледаш работата, да бъдеш убедени в себе си, че ти започва денят добре, със слънце, с музика и с увереност.

Стефан Джамбазов: С някаква позитивна нагласа.

Зелма Алмалех: С позитивна нагласа. И с увереност в собствените ни сили и възможности. Това сутрин смазва и мисля, че това нещо по българските медии сутрин смазва и продължава да смазва хората – което е абсурдно. И ако мислят, че хората умират за това – лъжат се. А ние журналистите какво правим – моментално приемаме казаното от политиците и това в сутрешните блокове за новина – започва да се набира на текст, тиражира се в агенции, в Интернет вестниците, а на другия ден в печатните им издания. И това е една наистина смазваща лавина с много големи камъни и ледени парчета вътре.

Очаквайте аудио файл на интервюто, както и целият разговор по-късно в Любословие.БГ

[spider_facebook id=“1″]

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре