Сега четете
Списание 8 за 150 години от рождението Петър Дънов

Списание 8 за 150 години от рождението Петър Дънов

cover1mТемите от мартенския брой на Списание 8:

Бактерии с батерии
От Георги Владимиров

На Земята има същества, които директно могат да се хранят с ток! Доказва го инженерът биотехнолог проф. Димитър Караманев, българин, работещ днес в Канада. С откритието си той не само разлиства нова страница в учебниците по биология, но и проправя пътя към безкрайни перспективи. Бактериите, които той нарича електротрофи, могат да ни помогнат да решим енергийните си трудности. Превърнати в биомаса, те биха могли да се превърнат и в разковничето, което да сложи край на световните проблеми с глада. Нещо повече – тъй като това са едни от най-старите съществуващи на земята организми, възможно е именно храненето им с електричество да стои в основата на еволюцията.

Вижте и

Българският учен, познат на читателите на Списание 8 и с това, че допълва формулите на Исак Нютон, използва особеностите в устройството на отдавна познатите на човечеството бактерии тиобацилус. У дома си създава опитна установка, с чиято помощ успява недвусмислено да докаже, че микроорганизмите биха могли да се развиват и хранейки се единствено с насочени електрони, или с други думи – с ток. Как точно се случва откритието, какви са механизмите му и в какво се състоят безбройните му посоки на развитие – четете само в темата от корицата на мартенския брой на Списание 8.
Капка мирис 

Тема на броя 
От Мария Бончева 
Във Франция кандидозата се лекува със смес от етеричните масла на чаено, лаврово дърво и евкалипт. Мащерката и чубрицата са в списъка на растенията, полезни срещу настинка и грип. Розмаринът пък ни прави по-добри… по математика.
Дори в консервативните западни медицински системи ароматерапията преживява истински бум. Защото, прилагана умело, тя може да замени или допълни традиционната медицина срещу редица здравословни оплаквания. От хилядолетия се знае, че етеричните масла не само лекуват, но и са помощник в безброй човешки дейности. Едва през последните столетия ги изоставяме за сметка на химията, така че днес идва време да изживеят истинския си ренесанс! Ароматната ни тема на броя ще ви разкаже историята на прилагането им, ще ви обясни как точно се образуват, ще ви помогне да се ориентирате в пъстрата ухаеща палитра на тази природна аптека.
Прадядо ми змеят 
От Георги Караманев 
„Прадядо ми беше Добри. Змеят.“ – така започва невероятната родова история на композитора икономист Валентин Стамов. Той ще ви поведе на границата между митология и истина сред своите предци, змейовете, които според него и днес живеят в скалните кухини на Странджа. Ще ви разкаже за една легендарна цивилизация от видоизменени хора, ще ви представи собствения си прадядо – змея Добри, левент, който някога бил страшилище за съперниците си, а в гърдите му биели 2 сърца. Отворете широко сетивата си, за минути забравете ограниченията на консервативната реалност и ще се потопите в един различен, магичен свят, света на змейовете…
Петър Дънов: Вселенският мъдрец 
От Ганета Сагова 
Тази година се навършват 150 години от рождението на великия българин Петър Дънов и един век от първата му беседа „Сила и Живот“. Потърсихме още гледни точки към невероятната му личност от историка проф. Андрей Пантев и режисьорката Галя Герасимова. От 7 март не пропускайте и тематичната изложба, посветена на юбилеите, в галерия Credo Bonum.
От Георги Караманев 
Само след месец един веган ще потегли за Еверест с намерението да го изкачи без кислородна маска. Това може да го направи първия подобен човек! Става дума за специалиста по биологична растителна защита д-р Атанас Скатов, който вече е постигнал нещо впечатляващо, изкачвайки за по-малко от година най-високите върхове на цели три континента. Нека му помогнем да продължи към световния първенец точно 30 г., след като той за първи път бе изкачен от българин!
Люси в небето с диаманти 
От Георги Караманев
„За мен Люси е промяната!“ – пишеше в емоционално писмо, получено в редакцията ни. Че това е вярно, се убедихме сами, тръгвайки по стъпките на учителката по английски, която вече половин година отделя време и ентусиазъм, за да преподава на децата от лагерите за бежанци в София. И с примера си ни припомня как изглежда и защо е важно традиционното българско гостоприемство.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре