Сега четете
В Пазарджик откриват изложба Петко Рачов Славейков

В Пазарджик откриват изложба Петко Рачов Славейков

Петко Рачов Славейков
Петко Рачов Славейков

Националният литературен музей гостува за пореден път на Регионалния исторически музей в Пазарджик с представителната изложба под наслов “Да видят всички по света, че българский народ живее…”, посветена на 187 години от рождението на големия български поет и обществен водач Петко Рачов Славейков, каза за Радио „Фокус” Пазарджик главният уредник на къща музей “Петко и Пенчо Славейкови”, София Здравка Никовска.

Тъй като в къщата на Константин Величков в Пазарджик няма много пространство, сме се ограничили до няколко основни акцента. Първо, това са 13 табла, които представят живота и поетичното и журналистическо дело на големия ни възрожденец – от рождението му във Велико Търново, през Трявна, където свързва живота си с Ирина Славейкова и се раждат деветте му деца, до журналистическата му и издателска дейност в Цариград, дейността му като депутат във Великото народно събрание след Освобождението до последните години от живота на Петко Славейков.

Друг акцент в изложбата са вещи, които се съхраняват в софийския музей и са свързани както с него, така и с неговото семейство. Могат да се видят сахани, медни съдове, останали от баща му Рачо Казанджията, чанта и коланче на съпругата му, лични вещи на поета – очила, седефена броеница, табакера във вид на броеничка, интересен възрожденски предмет дивит, който сега е напълно изчезнал.

Показваме паче перо, с каквото пише Славейков до края на живота си, каза също уредникът. Другият основен акцент на изложбата е свързан с неговата дейност като будител. Петко Славейков издава първите букварчета, диалози, с които е обучавал децата в Трявна, смешни календари, свързани с издателската му дейност. След това животът и делото му са свързани с първия хумористичен сатиричен вестник, издаван в България – вестник „Гайда”. Венец на неговото дело е пребиваването му в Цариград и основаването на печатница и издаване на вестник „Македония”. Представени са неговите пламенни статии, посветени на борбата за независима българска черква и независимо българско училище, за което е хвърлен в тъмницата и разорен.

Вижте и

Това са оригинални книги, първи издания, които сме извадили от архивите на музея и сме ги предоставили в Пазарджик. Има цветни копия на негови писма до Петко Каравелов, покана за участие във Великото народно събрание, дневник на събранието. В изложбата присъстват и етнографски материали, които Петко Славейков и децата му събират в продължение на много години. Сред тях са ръкави, ризи, чорапи, кърпи, костюми, които са и от България, и от Македония. Той е инициатор на първото изложение на тези народни ръкоделия на българката в Цариград през 1871 година. Изложбата ще бъде открита в къщата музей „Константин Величков” в 17.00 часа, уточни Здравка Никовска.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре