Сега четете
Аделина Марини, журналист и основател на www.euinside.eu: Всички губят от война в Крим

Аделина Марини, журналист и основател на www.euinside.eu: Всички губят от война в Крим

adelina_mariniВойна между Русия и Украйна едва ли ще има. По-скоро Владимир Путин върви към създаването на нов „замразен конфликт“, към „джоб на влияние“, който, при необходимост, да „възпалява“. Откъсването на Крим обаче е възможно, тъй като градът и сега не е много украински. Путин, като автентичен тоталитарен диктатор, сега вижда прекрасна възможност да възстанови старото влияние на Русия от съветските времена. Особено щом Европейският съюз (ЕС) е абсолютно слаб, САЩ са прекалено заети със собствените си проблеми, а Близкият изток е възпламенен и всички са ангажирани с конфликта в Сирия. Така пред Путин се отваря прекрасна възможност да направи своя полезен ход. А той е заинтересован да консолидира своите територии и влияние.

Въпросът за 1 млн. долара сега е каква ще бъде реакцията на ЕС, тъй като, доста разочароващо, Съюзът се оказа изключително неподготвен. Досега имаше достатъчно ситуации, от които Брюксел трябваше да си извлече поуката, че Путин е диктатор, независимо от необходимостта да се работи с него. Липсата на дългосрочна стратегия на Евросъюза спрямо Москва и фокусирането само върху Източното партньорство, без то да се обсъжда с Москва, доведе до сегашния проблем. ЕС не може да направи много, защото голяма част от страните членки са енергийно зависими от Русия. Ако се тръгне към налагането на каквито и да било санкции, Путин няма да се поколебае отново „да врътне кранчето“ и да наложи търговско ембарго. Съвсем скоро в балтийските републики имаше ограничение на транспорта, помним и търговската война с Полша. Да не забравяме и газовата война, която уж бе с Украйна, но остави България на студено седмици наред. В момента ЕС няма какво да предложи и това е абсолютна демонстрация на липсата на обща външна политика. Опитът на ЕС да създаде такава – с Лисабонския договор, претърпя абсолютен провал.

Въпреки че конфликтът в Южна Осетия от 2008 г. бе възприеман като нещо дребно, тогава имаше много по-остра реакция на Брюксел, а сега се вижда, че е неподготвен за случващото се в Украйна. Това е най-притеснителното за мен, още повече че ние сме част от Съюза и имаме принос към безсилието на европейската външна политика, а действието се развива срещу нас – през Черно море, и пряко ни засяга.

САЩ също са в доста неловка позиция защото смятат, че този район е изцяло в сферата на влияние на ЕС. Американците направиха няколко опита за демонстриране на сила и заплашваха по отношение на Сирия, но видяхме, че всъщност няма какво толкова да сторят. Обама се опитва да възстанови силно помрачения имидж на Щатите като глобален агресор от войните в Афганистан и Ирак, които се оказаха изключително неуспешни.

Той нямаше никакво желание да бъде въвлечен във военни действия, когато избухна Арабската пролет, пак в съседство с ЕС. Така че САЩ по-скоро ще се опитат да водят преговори и да се сключи някаква сделка. Нито Щатите, нито ЕС ще имат изгода и не могат да понесат каквито и да било военни действия в Украйна. Още повече че случващото се там няма нищо общо със събитията в Южна Осетия, защото Украйна не е Южна Осетия, а е една много голяма страна с ключова роля и сама по себе си не е „замразен конфликт“. Затова ще се търси някаква договорка с Путин, която обаче допълнително ще постави в зависимост ЕС и ще отслаби САЩ.

Трудно е да се предвиди изходът от кризата в Украйна. Прави впечатление, че европейското обществено мнение, медиите и политиците, до последно не вярваха, че ще се случи това, което стана. Ние имаме наистина грешна представа за това, на което е способен Путин. Но все пак не мисля, че е в негов интерес да тръгне към пълномащабна война, защото дори само чисто икономически, тя ще се отрази зле на Русия. Най-вероятно обаче ще се стигне до разцепване на Украйна, макар то да е нежелано от ЕС. Защото сега няма как и вълкът да е сит, и агнето – цяло.

Ако се организира среща на върха на ЕС, за каквато вече се носят слухове, тя ще е сигнал, че ЕС взима на сериозно ситуацията и ще започне да мисли за решение. Само че дотогава е възможно да се случат доста неща. Вижда се, че в момента руснаците се въздържат, което показва, че тестват докъде могат да стигнат и, в крайна сметка, е важно кой ще „мигне“ пръв. Путин не желае война и ще се опита само със заплахи и демонстрации на военна сила да вземе полагащото му се според него. Но мисля, че ако се наложи, той е готов и няма да се поколебае да премине към военни действия. За това можем да съдим и по изключително предпазливата реакция на НАТО.

Повече за медията -euinside

euinside е медиа, посветена на събитията и темите, свързани с Европейския съюз, Балканите, глобалната политика и мястото на България в тях.

euinside e единствената медиа в България, която не просто съобщава новините за Европа и света, а предлага изцяло авторски и независим журналистически анализ на процесите, които ги определят.

Мисията на еuinside е да осведомява читателите си по най-широк кръг от европейски и световни теми, действия, политики и стратегии и по този начин да допринася за прозрачността и за информирания граждански дебат по ключови въпроси.

еuinside се списва на български и английски език, което дава възможност на потребители от цял свят да се информират за случващото се в ЕС и за основните събития в България и на Балканите. Тъй като процесът на разширяване на Западните Балкани набира скорост,euinside отвори офис в Загреб, за да следи по-отблизо присъединяването на Хърватска към ЕС, както и интеграционния процес в региона. Офисът работи ефективно от юли 2012 г.

еuinside е политически и икономически независима медиа, която отстоява най-високи професионални и етични стандарти.

еuinside е създаден през 2009 година по идея на Аделина Марини и се управлява от сдружение „ИЮИНСАЙД“.

Постоянният ни екип се състои от малко на брой, но доказани професионални журналисти, отдадени на европейската идея, ангажирани с глобалните процеси и убедени в силата на информираното гражданско общество.

За високото качество на материалите по специализирани теми euinside разчита на приноса на утвърдени експерти.

Вижте и

 

Авторът на идеята съм аз – Аделина Марини. Журналист с 12 години работа в БНР, програма „Хоризонт“, първо като международен редактор в продължение на 8 години, а след това и като репортер, отговарящ за външната политика и европейските въпроси. Запалена съм по Европейската идея и поради това се отнасям твърде критично към безразличието към ценностите й. Освен това съм убедена, че с добра информираност и с гражданска позиция можем да променим много. Аз съм главният редактор на euinside. От юли 2012 съм в Загреб, откъдето следя по-отблизо европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

 

В euinside, както и в журналистиката, аз – Десислава Димитрова, не попаднах случайно. И на двете места ме доведоха съзнателният избор и любопитството да научавам нови неща и да споделям наученото. С журналистика се занимавам официално от около седем години, а първите ми сериозни професионални крачки са свързани със случващото се в една не далечна, но и не много позната страна – Хърватия, на която помня първите стъпки по пътя на присъединяването към ЕС и която в момента е изминала сериозна част от този път. Не мога да кажа, че съм специалист по Западни Балкани, но със сигурност това е мястото, което продължава да ми бъде интересно и за което смятам, че мога да допринеса с нови гледни точки. През последните години, в Re:TV и SeeNews, работата ми е свързана преди всичко със случващото се в българската икономика и енергетика, така че ще продължавам да търся и анализирам лицата и събитията от тези сфери.

 

Аз – Евелина Топалова, започнах да сътруднича на euinside, водена от убеждението, че сайтът е сред малкото медии, които дават свобода на изразяване и представят задълбочен поглед към случващото се у нас и в Европейския съюз. Занимавам се със събитията и проблемите на Балканите вече десет години. Първите си професионални крачки направих в БТА, където в продължение на седем години отразявах политическите, икономическите и обществени промени в региона. Вярвам, че случващото се на Балканите е важно (най-малкото поради факта, че живеем тук) и се радвам, че екипът на euinside споделя това мнение

Аделина Марини, журналист и основател на www.euinside.eu: Всички губят от война в Крим | За Путин ще е скъпо, ЕС е слаб, а Обама лъска имидж | 04.03.2014 00:48 | Стандарт | стр. 12 | Михаела БЛАГОЕВА

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре