Сега четете
Даниела Тренчева и Христо Калоферов от „Новините” на Нова ТВ

Даниела Тренчева и Христо Калоферов от „Новините” на Нова ТВ

655-402-daniela-trencheva-i-hristo-kaloferov-ot-nova-tv
Даниела Тренчева и Христо Калоферов в „Новините“ на Нова ТВ Източник: Нова ТВ

За Даниела Тренчева и Христо Калоферов от „Новините” на Нова ТВ голямото предизвикателство в правенето на новини е това да спечелиш доверието на зрителите. Телевизията расте и придобива нови територии и е добре да има повече телевизии, които са свободни да виждат истината в България, споделиха те пред Vesti.bg.

Ето и пълният текст на интервюто на Севделина Николова:

– Здравейте! Зрителите ви познават като водещи, а сега ще водите заедно и централната новинарска емисия на Нова ТВ. Как гледате на това и какво можем да очакваме от вас?

Христо Калоферов: Истината, поднесена обективно. И красивите очи на Даниела. Всъщност предпочитам да не говорим за очаквания. Зрителите познават и Дани, и мен, ще се радвам да оправдаем доверието им и занапред. НОВА се променя за добро и вярвам, че зрителите ще го оценят.

Даниела Тренчева: Зрителите вече знаят какво могат да очакват от нас и именно затова се надяваме да останем техни приятели и да продължават да ни пускат с радост в домовете си, макар и „през телевизора” .

– Как се чувствате като екранна двойка и с какво се допълвате?

Д.Т.: Този въпрос съдържа отговора ми, имам предвид, че като „двойка” няма как да не се чувстваме добре. Когато вървиш рамо до рамо с някого и можеш да разделиш трудностите с него, пък и да споделиш хубавите моменти – винаги е по-добре. Допълваме се именно с това – с възможността да дадем един на друг доверието си и да разчитаме на него, за да вървим напред

Х.К.: С Дани сме водили и преди заедно, но инцидентно, когато Ники Дойнов е на снимки по горещите точки на света. Тя е добър професионалист и да работя в екип с нея е привилегия. Как се допълваме е добър въпрос. Преди ефир тя е по-спокойната половина от екипа. Аз влизам в студиото 10 минути преди ефир, по часовник. Трябва да се подготви осветлението да се направят технически проби с колегите, които ще включим на живо. Дани има още какво да направи по косата и грима си и все още не е дошла. Само за секунда си представете семейство, което отива на гости, но на над 800 хил. души наведнъж. Научил съм се да не мърморя за косата и грима, а тя свикна да не ме пита защо съм тръгнал толкова рано. Всъщност екипът на Новините е семейство, говоря и за всички хора зад кадър. Заедно с операторите, монтажистите, режисьорите и продуцентите искаме да ви разкажем истината за поредния ден от живота в България и по света.

– Какво е голямото ви предизвикателство като водещи? Кои са най-хубавите и кои най-рисковите моменти в работата ви?

Д.Т.: Най-голямото предизвикателство е осъзнаването, че предстоят предизвикателства. Новините винаги поднасят изненади…

Х.К: Да спечелиш доверието на зрителите е предизвикателството в нашата професия. Работата е динамична и напрегната. Имали сме инфарктни емисии. Новините са се случвали направо в ефир. В такива моменти трябва да можеш да запазиш контрол над ситуацията без сценарии и без предварителна подготовка. Но и това е част от хубавото на нашата работа. Някой от рисковите моменти, можете да видите отново в Господари на ефира.

– Какви личностни и какви професионални качества притежава всеки от вас, за да успеете в това начинание?

Х.К.: За себе си няма да говоря тук. Предпочитам да ви разкажа как познавам Дани. И тя, като всички нас има проблеми в живота си, но винаги ги оставя на заден план. Тича с папки документи между институциите, за да помогне на непознати хора със страшна диагноза. Няма почивни дни. Тогава най-активно търси решения на проблемите. Това я прави успешна. Реагира бързо и взема решения смело. Освен за прическата и грима си.

Д.Т.: Тук отново трябва да насочим въпроса към зрителите. Те са единственият критерии за какъвто и да било успех. От нас зависи единствено отстояването на истината. Колкото до личностните качества – казвала съм и преди – мисля, че човек не може да бъде добър журналист ако не е добър човек. Едното върви с другото.

– И двамата сте работили и работите и като репортери. Помага ли ви това и какво ви дава репортерският опит. Иска ли ви се понякога да сте на мястото на репортерите, които включвате на живо в емисиите, които водите?

Д.Т.: Репортерите на Новините на Нова са най-добрите и да, от тази гледна точка ми се иска да съм като тях, не на тяхно място. Те имат своите страхотни качества и професионализъм, за да тежат на мястото си, където и по света да се намират. Иначе – работата ми като репортер не просто ми помага – тя ме научи на всичко, среща ме с много хора, дава ми добри и горчиви уроци.

Вижте и

Х.К.: И аз, и Дани търсим интересните истории в дните, в които не сме на екран. Ходим на снимки, правим репортажи, защото добрите водещи са преди всичко добри журналисти. Много пъти ми се е искало да съм на мястото на събитието, а не да го гледам на монитора. Това е причината да не спирам да съм репортер. Обичам да бъда там, където се случват новините.

– Как стигнахте до новините – какъв друг тип изява пред камера ви блазни? С какви проекти извън воденето на новините се занимавате?

Д.Т.: Изявата пред камера не е самоцел, жалко ако блазни някого, защото взима много и не води до никъде. Пътят до новините не минава през блазнене от изява пред камера. Минава през любопитството, доверието от страна на хората, ежедневно учене, грешки, но и сили да се изправиш, за да можеш отново и отново да търсиш и намираш смисъла. Той е в правото на всеки да бъде информиран, за да направи своя избор.

Х.К.: Споделял съм и преди, че да бъда новинар е детската ми мечта. И тя се сбъдна. Вече 15 години се занимавам с това. През целия този път съм срещал различни предизвикателства. Но това, което винаги остава са Новините. Извън модерното студио и блясъка на прожекторите работя рамо до рамо с репортерите. Като продуцент на Темата на НОВА искам да им дам място, където да разкажат за нещата, които виждат зад новините. Нашите репортери имат свободата да следват инстинкта си, както правят това всяка вечер и в емисиите.

– Смятате ли, че телевизионните новини се променят и дори за периода, в който те са ваше поприще?

Д.Т.: Няма как да не се променят, защото непрекъснато се случва нещо различно. Колкото до начина на правенето им – да, защото и приоритетите, дневният ред на хората се променя, пък и динамиката, с която живеем. Но вярвам, че е за добро, че добрите новини ще стават все повече, нали?

Х.К.: Телевизията расте, навлиза в нови територии. Преди 15 години, когато започнах, нещата бяха коренно различни. Сега телевизията е по-достъпна. Ти сам можеш да бъдеш режисьор, продуцент и програмен директор. Вълшебната думичка е Интернет. Ако цял ден си бил на работа, можеш да се прибереш в къщи, да отвориш play.novatv.bg и сам да избереш как да подредиш програмата. Телевизионните новини много повече навлязоха в интернет. Репортажи от емисиите се споделят в социалните мрежи. Сигналите на зрителите идват мигновено при нас, само с едно натискане на бутона send. Много хубави неща се случиха на телевизонните новини, откакто аз ги познавам. Иска ми се днес, обаче, да имаше повече телевизии, които са свободни да виждат истината в България.

 | 04.03.2014 07:50 | www.vesti.bg |[spider_facebook id=“1″]

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре