Сега четете
“Фимина ТВ” бори наложените стереотипи в Калабрия

“Фимина ТВ” бори наложените стереотипи в Калабрия

femina tvСобственичка на местна телевизия, прокурорка и дори жена кмет се борят дружно срещу ндрангетата и наложените стереотипи за Калабрия

С малкото студио на своята ръководена от жени телевизия в палат в Рочела Йоника Рафаела изглежда на светлинни години от Алесандра, прокурор в Реджо ди Калабрия, или Елизабета, кмет на Розарно. Всички тези три жени обаче са обединени от обща кауза – борбата срещу кървавата калабрийска мафия, ндрангета. С екип от 13 жени и двама мъже, през септември 2012 г.

Рафаела Риналдис създава “Фимина ТВ” – местна телевизия, която се бори с наложените стереотипи за Калабрия, “за която медиите говорят единствено през призмата на организираната престъпност”. Телевизия “Фимина” (“жена” на калабрийски), която се финансира с малко реклама и с икономиите на Рафаела, и може да се гледа в района или през интернет, дава думата “на всички обикновени хора, които вършат изключителни неща”, казва самата Рафаела. Първият интервюиран бе Мария Кармела Ланцета, новоизбран министър и бивш кмет от левицата на Монастераче, град близо до Рочела Йоника, където мафията има силно присъствие. “За да се противопоставиш на мафията, не е нужно да си герой. Достатъчно е да вършиш, както трябва, работата си, да спазваш правилата и конституцията”, довери Ланцета.
Културните програми също са оръжие срещу ндрангетата, която контролира трафика на кокаин от Латинска Америка към Европа. “Ние показваме, че съществуват алтернативи дори в една толкова изостанала област (Калабрия е най-бедната област в страната след Кампания), обяснява Рафаела.

Битката на Алесандра Черети срещу ндрангетата е по-фронтална. Прокурорката със сицилиански произход е превърнала в своя специалност убеждаването на съпруги, сестри или дъщери на мафиотски босове да помагат на правосъдието. Такъв е случаят на Джузепина Пеше, чиито показания допринесоха за осъждането през май миналата година на 42-а мафиоти, включително баща й.

Тези жени бунтарки са една шепа – четири или пет, като две от тях платиха с живота си: Леа Гарофали, убита и хвърлена в киселина през 2009 г. от бившия си приятел и брат му, и Мария Кончета Качола, “самоубила се” с хлорна киселина през 2011 година. Според Алесандра Черети тяхната движеща сила остава желанието “да променят съдбата на децата си, да прекъснат традицията на орисаност на ндрангетата, според която момчетата са подготвяни да станат убийци и боравят с нож още от 12-13 години, а момичетата са отглеждани като собственост на мафиотския клан”, тъй като чрез брака “се слага край на вендетите и се сключват съюзи”.

В интервюто с Черети в канцеларията й в прокуратурата за борба с мафията в Реджо, където има полицаи във всеки коридор, тя подчертава до каква степен ндрангетата е съумяла да приспособи “обичаите и традициите си към съвременността: ндрангетата учредява фирми, прониква на финансовите пазари, в гражданското общество”. Мафията обаче не може да попречи на жените да “гледат телевизия или да влизат в интернет”. Внезапно, дори бунтарките да са съвсем малко, “се поражда ефект на надпревара явление, което тормози калабрийските кланове, “тъй като внушава идеята, че вече не контролират “своите” жени”.

Според Черети фактът, че е жена, й е помогнал да окуражи “сътрудничките си от съдебната система”. “Те изпитват повече доверие, говорим на един език”, казва тя.
Друг пример за женска съпротива на мафията е Елизабета Триподи, кмет на Розарно, град с 15 000 жители, поразен от криза в портокаловия отрасъл и от желязната хватка на клановете около местната икономика.

Вижте и

“Когато жените от ндрангетата, на които е отредена подчинена роля, виждат, че други се ангажират на политическо равнище, те разбират, че е възможен един различен път”, казва тя.
Г-жа Триподи се движи постоянно с полицейски ескорт, откакто през 2010 г., едва избрана, тя реши кметството да е “гражданска страна във всички съдебни дела срещу мафията” и конфискува жилището на майката на мафиотски бос. Какво последва в отговор ли? Писмо със заплахи, опожарени автомобили.

Триподи следва невъзмутимо своята мисия: “Естествено е да си срещу мафията. Като местен управник си длъжен да прилагаш законите към всеки, както и да се казва той”, казва тя. Триподи все по-често се появява в училищата, “за да покаже, че мафията е нещо отрицателно, а не романтичната версия, представяна от телевизията”. Елизабета, Алесандра, Рафаела – ндрангетата трябва да се страхува много от тези силни жени.

| 03.03.2014 00:01 | Дума | стр. 15 | Франсоаз КАДРИ

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре