Сега четете
Тържествено честваме Националния празник Трети март

Тържествено честваме Националния празник Трети март

bulgariaПрезидентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще вземе участие в тържествата в София по повод Националния празник на България Трети март, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще вземе участие в тържествата в София по повод Националния празник на България Третимарт, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В 11:00 часа на пл.“Свети Александър Невски“държавният глава ще участва в церемонията по издигането на Националното знаме и ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин. В 18:30 часа пред Паметника на Цар Освободител ще се проведе тържествена заря-проверка по случай Деня на Освобождението. Президентът ще приеме строя на представителните части на Българската армия ище произнесе слово.
В церемонията ще участват военнослужещи от военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини – Самарското знаме, Знаме на 15-ти Ломски полк, Знаме на 24-ти Черноморски полк, Знаме на 25-ти Драгомански полк, Знаме на 30-ти Шейновски полк, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 13-ти Рилски полк, Знаме на 23-ти Шипченски полк. Командващ на зарята ще бъде бригаден генерал Андрей Боцев, началник на Щаба на Сухопътните войски.

Бригаден генерал Андрей Боцев е завършил ВНВУ“Васил Левски“през 1981 г., а през 2004 г. Генералщабния факултет на Военната академия“Г. С. Раковски“в София. По време на своята служба в Българската армия от 1981 г. до 2007 г. е преминал през всички командни длъжности от командир на взвод до командир на планинска бригада. От 1 юли 2011 г. е началник на Щаба на Сухопътните войски. Носител е на ордени и награди, сред които медал“За заслуги към Българската армия“и награден знак“За вярна служба под знамената“– ІІ степен от министъра на отбраната през 2005 г.

В 19:30 часа в Централния военен клуб в столицата президентът Росен Плевнелиев ще даде традиционен прием за Националния празник 3 март. Председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители ще участват в тържествената заря-проверка по повод Националния празникна страната.

В София по случай деня на освобождението ни от турско робство – Трети март в храм-паметника“Св. Александър Невски“ще бъде отслужено специално богослужебно последование, по време на което Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и духовенство възпомене Царя-Освободител и всички руски, румънски, фински, украински, белоруски воини и български опълченци, загинали за освобождението на страната ни в Руско-турската освободителна война. Ще бъдат отправени и благодарствени молитви към Бога за великия дар на свободата след петвековно чуждо иго и ще бъде изпросено Божието благословение за благопреуспяването на българския народ.

Това богослужебно последование е съставено по решение на Св. Синод специално за случаите, когато, както тази година, Националният празник 3 март се пада в първата седмица на Великия пост, когато не се разрешават заупокойни служби. Негово Светейшество патриарх Неофит ще произнесе слово за празника. Началото на богослужението е в 10 ч.

След последованието, съгласно предварителната програма, под празничното биене на камбаните на Патриаршеската катедрала, в литийно духовенството и миряните, начело с Патриарх Неофит, ще се отправят към паметника на Царя Освободител, където ще поднесат венец и цветя. В 11 ч. Негово Светейшество ще вземе участие във военния ритуал по вдигането на българския трибагреник, а от 18:30 ч. и в зарята-проверка на площад“Народно събрание“.Министърът на отбраната Ангел Найденов, заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и заместник-началникът наотбраната контраадмирал Георги Георгиев ще участват на Трети март в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния воин в столицата, която ще започне в 11:00 ч.

По повод Националния празник в 12:00 ч. ще се извърши тържествена смяна на караула пред Президентството, a от 12:30 ч. в зала“България“ще започне съвместен празничен концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската филхармония. Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на Националния ни празник в цялата страна.

Уникални експонати – символи на държавността, ще покаже Националният военноисторически музей(НВИМ) в Деня на Освобождението на България. За пета поредна година музеят спазва своята традиция и отваря врати за специален показ. Изложбата ще може да бъде посетена единствено на 3 март. Знамето, което депутатите от Великото Народно събрание имат за основа, когато определят националния трикольор, единственият запазен държавен печат от времето на Третото българско царство, екземпляр на Конституцията, принадлежала на княз Александър I, първият български национален химн“Шуми Марица“,личните щандарти на българските владетели, както и български бойни знамена, носители на националната символика, са само част от реликвите, до които посетителите щемогат да се докоснат. На Трети март вратите на музея ще бъдат отворени за посещение от 10 часа докато си тръгне и последният посетител.

Вижте и

Национален дарителски фонд“13века България“и Български културен институт в Лондон имат удоволствието да представят изложбата“Духът на букви и знаци“творби на ученици от НГПИ“Тревненска школа“,гр.Трявна. Изложбата се организира по повод 3 март – национален празник на Република България. Откриването е от 17:30 часа в галерия“София“.По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова музеите и галерите, управлявани от Столичната община ще работят безплатно в Деня на национален празник – 3 март. Столичани ще могат да посетят безплатно музея под базиликата“Света София“,Софийската градска художествена галерия , парк- музеи“Врана“и Зоологическа градина- София. Кметът на София призовава собствениците на национални и частни музеи и галерии да се присъединят към инициативата като отворят вратите си безплатно за гражданите и гостите на София.

На 3 март в 10.00 ч. на площада пред Община Стара Загора ще започне ритуалът за издигане на националното знаме на Република България. По традиция в 10.30 ч. е организирано полагане на венци и цветя на паметниците, посветени на проведените важни боеве, по време на Освобождението на СтараЗагора- Мавзолей– костница“19юлий 1877“,Паметник на Защитниците на Стара Загора, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите войни в Джуранлийския бой и Паметник на загиналите във войните старозагорци. Тържественият ритуал за поднасяне на венци и цветя на Мемориален комплекс“Бранителите на Стара Загора“е с начален час 11.30 ч.

Молебен за обединение на всички българи ще бъде отслужен в Сопот за първи път на националния ни празник Трети март. Богослужението на сопотския свещеник отец Марко ще бъде в памет на хилядите, отдали живота си за родината, за обединението на българите като народ и нация, за просперитета на България, за ново възраждане и намиране на обединителни цели в иметона многострадалната ни родина и за здравето на народа ни.

Тържествата ще започнат в понеделник, 3 март, от 10 часа на площад“Иван Вазов“в града. В 10,15 ч. е тържествената церемония по издигане националното знаме на Република България. В къщата музей“Иван Вазов“ще бъде открита изложба на униформи и оръжие от времето на Руско-турската освободителна война и фотоизложба с паметни моменти от войната. В 12 ч. в Етнографския и занаятчийски център в Сопот ще бъда открита изложба на произведения на местните занаятчии от Сдружение“Сопотски еснафъ“. /БГНЕС

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре