Сега четете
Столицата отбеляза 3-ти март

Столицата отбеляза 3-ти март

автор: Георги Палейков, Булфото Министърът на отбраната Ангел Найденов, президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Михаил Миков
автор: Георги Палейков, Булфото
Министърът на отбраната Ангел Найденов, президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Михаил Миков

Националният флаг беше тържествено издигнат пред паметника на Незнайния войн, по случай 136 години от Освобождението на България от турско робство. Венец в памет на загиналите беше положен пред паметника на Незнайния войн в столицата от името на президента Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Михаил Миков. С минута мълчание беше почетена паметта на загиналите. С издигането на националния флаг, бе поставено официално началото на тържествените прояви по случай 3 март и освобождението на България от турско робство. Прозвучаха 20 артилерийски салюта. Събрали са се много граждани, както и общественици, дипломати, политици и духовници.

С вдигане на националното знаме от кмета на Монтана Златко Живков започна честването на Националния празник 3 март. Присъстваха бившият председател на Народното събрание доц. Борислав Великов, депутати, както и много граждани. Бяха поднесени венци пред паметника на загиналите във войните от града и областта.

По повод 3-ти март – Национален празник на Република България, клуб „Бдинци“ гр. Видин съвместно с Община Видин организира историческа възстановка на освобождението на Видин.Тази година в нея се включиха повече от 100 души, сред които имаше представители на Национален съюз „Единение”, Ансамбъл за народни песни и танци „Дунав”, самодейци от читалищата във видинските села. Участниците представиха сраженията и обсадата на Видин, последвалото предаване на крепостта на румънските воини и посрещането на руските части, предвождани от ген. Боревски.

Във Велико Търново бе организиран „Опълченски лагер“, на който бе направена демонстрация на въоръжение от 1877 година, използвано в борбите за Освобождение. Войници почерпиха с чай и топла супа гостите на лагера.

Вижте и

По идея на общинския съветник Мартин Славов на националния празник 3 март в Сливен стартира инициативата „Урок по патриотизъм”. В рамките на първото й издание над 40 ромски деца присъстваха на официалната церемония по повод Освобождението на България на площада в града, а след това посетиха къщата-музей „Хаджи Димитър”, където екскурзовод им разказа за живота и делото на революционера. Целта на инициативата е да подпомогне интеграцията на децата от ромски произход чрез събуждане на интереса им към бележити личности и събития и въвличането им в отбелязването на най-светлите за историята ни дати.
03.03.2014

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре