Сега четете
Родолюбиви българи стават осиновители на паметници в Шумен

Родолюбиви българи стават осиновители на паметници в Шумен

logoВ Шумен предлагат паметници за осиновяване. Родолюбивата инициатива бързо набира скорост и вече частни лица полагат грижи за девет паметника в града. Паметниците са собственост на Община Шумен, но тя не успява да полага необходимите грижи за тяхното опазване и стопанисване.

Така се ражда и идеята за кампания за осиновяване на монументи. Един от първите, които вече се грижат за един от емблематичните паметници в Шумен – този на загиналите войни от 5-ти полк, е бизнесменът Димитър Александров, който възстановява много от липсващите елементи. Много от монументите в Шумен са изградени през XX век, като Руския паметник в центъра на града и този на загиналите във войните шуменци на площад Кристал. В града обаче са запазени и стари паметници, като Куршун чешма, която впечатлява с архитектурата и мащабите си, построена още през XVIII век.

От Община Шумен казват, че паметниците в града не са в лошо състояние и целта на кампанията е била не само хората да спасяват светините, а и да се предизвика интерес към историята и родолюбието. Общо 29 паметника са предложени за осиновяване от община Шумен. Кампанията бързо набира скорост и вече девет от тях са намерили свои осиновители, които ще полагат грижи и ще облагородяват районите около паметниците, за да продължат те да пазят спомена за отминалите времена.
БТВ, „Тази сутрин”

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре