Сега четете
Ловешко село се бори за своя музей на Апостола

Ловешко село се бори за своя музей на Апостола

Васил Левски (вторият седнал отдясно) сред другари от 2-ра българска легия в Белград 1867 г.
Васил Левски (вторият седнал отдясно) сред другари от 2-ра българска легия в Белград 1867 г.

В Ловешкото село Батулци искат да възстановят къщата-музей на Апостола на свободата Васил Левски. Тя се е намирала в дома на заможния местен жител Георги Диков-Кекевето, в която през 1871 година Левски основава местния революционен комитет. Музейната сбирка е отворена за посетители до средата на 90-те години.

Тогава, след като къщата за трети път е разбита от крадци, по-ценните експонати са преместени другаде. Част от експозицията остава в селото и сега е подредена в импровизиран кът, посветен на Левски, в местното читалище.Тепърва батулчани ще проучват къде се съхранява една от реликвите на селото им. Комитетският устав, писан лично от Апостола, над който са се клели местните комити, не е бил откраднат, за разлика от оръжията.

През годините Батулци прави не един опит да възстанови музея си. Този път имат надежди, че това най-после ще се случи. Създаденият наскоро инициативен комитет направил подписка и има подкрепата както на кмета на община Ябланица, така и на Министерството на културата. „Имаме налице първите 24 000 лв., които са за спешен ремонт и спасяване на първо време на тази къща. Имаме уверението на г-жа Кръстева, че възстановяването на къщата ще се доведе до край”, заяви учредителят на инициативния комитет Горин Горанов.

Намерението на батулчани е, след като сградата бъде реставрирана, да се търсят европейски средства, за да се събере и подреди отново експозицията. Според кметския наместник Георги Николов музейната сбирка ще доведе много посетители в Батулци и ще съживи селото, което е с малко над стотина постоянни жители. Има идея и да се направи общ туристически маршрут по стъпките на Левски, който да обхваща селата Батулци, Голям извор и Гложенския манастир.

Вижте и

 

БТВ, „Тази сутрин”

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре