jurnalistКлуб „Млад журналист“ гостува на Дома за деца лишени от родителски грижи „Теофано Попова“ в Стара Загора. Учениците упражниха своите журналистически умения и интервюираха едино от децата, което участва в колкото е възможно повече изяви по празниците и не само тогава.

За поредна година петнадесетгодишният Делян помага в изработването на мартеници, които се продават в един от старозагорските молове.
Той разказа, че освен традиционните и познати на всички червено-бели мартенички прави и плетени такива. Освен това се включва и в направата на коледни картички.

По повод Националния празник 3-ти март ще участва в изпълнение на хайдушкото хоро заедно с други деца от Дома.Освен с народни танци Делян се занимава и с джудо. Миналата година е тренирал и плуване. Обича да играе футбол и да гледа телевизия. Любимият му стил музика е хип хоп.

Младите журналисти полюбопитстваха и научиха повече и за татуировките, които техният връстник има. Едната е кръст и символизира вярата на момчето в Бог. Другата е трибал – от типа на плетеници, шипове, обясни събеседникът.

След няколкогодишно прекъсване Клубът възнобновява дейността си в края на 2013 година.

Основната цел на работата в клуба е сформиране на репортерски екипи от ученици на различни възрасти, от различни училища, които да изучават основните изисквания в репортерската дейност и спецификата на журналистиката като средство за отразяване на обществения живот във всичките му аспекти, както и да усвояват основни практически умения за журналистическа дейност / да пишат материали, да вземат интервюта, да водят разговори/.

Програмата на клуб «Млад журналист» е изградена и се реализира така, че въвежда учениците в една нова за тях сфера, провокира ги да наблюдават света около себе си, да правят селекция на обществено значими теми и събития, за да ги превърнат в медиини факти.

Продукт на работата на младите журналисти е електронният вестник «Свободна зона».

В него ученици, които ценят писменото слово и искат да постигнат добра култура, се запознават с основните правила в журналистиката.

Вестникът представя изявите и проблемите на учениците. Обсъжда теми от културния и социалния живот. тразява дейностите на различните клубове към Центъра за наука, култура и изкуство. „Свободна зона” публикува ученическо художествено творчество.

Клуб „Млад журналист”

[spider_facebook id=”1″]