Сега четете
Банкер: Медиите в България стават все по-зависими

Банкер: Медиите в България стават все по-зависими

bulgariaМедийният плурализъм в България е застрашен както в резултат на корпоративен и политически натиск, така и заради нарастващата непрозрачна концентрация на собствеността на медиите. Това се посочва в доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в България през 2013 година.

В частта, посветена на свободата на словото, като проблематични зони са отбелязани зависимостта на медиите от държавни субсидии и незачитането на професионалните стандарти в традиционните медии. В документа е спомената речта на председателя на парламента Михаил Миков от 26 юни, в която той заяви: „Съзнателно или не, избраният от много телевизии начин за отразяване на случващото се около Народното събрание допринася за ескалиране на напрежението.

Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист.“ Според американците над 100 български журналисти били определили речта на Миков като пряка намеса в редакционната свобода.

В началото на февруари 2013-а пък тогавашният премиер Бойко Борисов коментира пред репортери разработката „Буда“, насочена срещу него и огласена първо от сайта „Биволь“. а след това и от други медии така: „Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките, които стоите днес тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички.“
В доклада са посочени и конкретни случаи: напускането на bTV на Анна Цолова и Виктор Николаев; подпалването на личния автомобил на водещата от bTV Генка Шикерова; привикването от прокуратурата на журналиста от Mediapool Борис Митов за разпит и проверка за разгласяване на държавна тайна; нахлуването в БНТ на Волен Сидеров и негови съпартийци от „Атака“.

Според Държавния департамент на САЩ наблюдатели определят парламентарните избори у нас през май като зачели „фундаменталните свободи на изразяване, сдружаване и събиране“, но също така били регистрирани множество твърдения за купуване на изборни гласове и липса на прозрачност.

Вижте и

Проблематична остава и продължаващата да се влошава и корумпира медийна среда и нарастващата самоцензура в медиите, което се дължи на корпоративен и политически натиск. Корупцията продължава да спъва действията на правителството и да подкопава доверието на обществото и бизнеса в правосъдната система.

01.03.2014 Банкер | стр. 43

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре