Сега четете
Мърдок си връща $800 млн. от данъци

Мърдок си връща $800 млн. от данъци

Rupert-Murdoch-2След като помогна за победата на консерваторите:

Магнатът не се интересува от парите, а как да спечели битката, твърдят анализаторите му
Рупърт Мърдок става по-богат с 800 милиона долара. Австралийският клон на медийната му компания „Нюз Корпорейшън“ ще получи обратно сумата от надплатени данъци. Досега законният иск срещаше упоритата съпротива на лейбъристите, които дълго време бяха на власт в Австралия.

Затова медийната империя на Мърдок се зае да допринесе за победата на консерваторите в последните избори, припомни АФП. Сега пък те му обещават, че огромната сума ще му бъде върната.

Мърдок е най-известен от всички медийни магнати в света. Той винаги се стреми да заема господстващо положение във всички области, където се простира неговият бизнес, казват експерти. Мърдок е не само бизнесмен, но и автор на много книги.

Много са и изследванията за историята и тайните на главозамайващия му успех, написани от известни автори. За постиженията му разказват и документални филми. С някои негови издания имаше и скандали, като аферата на журналистите от „Нюс ъф дъ уърлд“, заловени да подслушват политици, за да вдигнат тиража на изданието. Нищо обаче не може да засенчи славата му.

Къде се крие тайната на Мърдок, когото мнозина смятат за най-успешния бизнесмен на нашето време? На този въпрос се опитва да отговори основателят на информационната, научна и кастингова фирма Стюард Крейнър. „Девизът на Мърдок е: „Бизнесът – това е война“, казва Крейнър.

Магнатът твърди, че не работи, за да прави пари. Подобно на мнозинството големи предприемачи и творчески гении в икономиката, и Рупърт повече се вълнува не от това как да забогатее още повече, а как да изпревари конкуренцията. Ако сте победители в това съревнование и се усъвършенствате в своята област, вие ще получите и пари, и власт. Цялата кариера на Мърдок е 100-процентово потвърждение на тази аксиома. Размерите на неговото богатство и влияние в сравнение с другите гиганти в масмедиите се открояват и правят силно впечатление.
Мърдок се е изкачил на върха в медийния бизнес, защото винаги е бил нетърпелив, смята анализаторът Крейнър. Благодарение на нетърпеливостта си и правилните логични решения той успява да изгради могъщата си медийна империя.

Биографът на магната Уилям Шоукрос обяснява преуспяването му с това, че той не обича да губи и дава за пример как спортува Мърдок. „Той играе тенис така, като че ли от победата му зависи бъдещето на целия свят… Неговият живот е постоянна борба със света.“ Магнатът непрестанно търси, чака, бори се, настоява, очарова… Винаги иска все повече и повече вестници, телевизии, пространства, власт“, казва Шоукрос.

Вижте и

Мърдок подбира своите служители и помощници по свой тертип. Цени тези, които приличат на него, подражават на неговия стил на действие и са агресивни.
Мърдок е прагматик, който непрестанно се опитва да разбере какво искат да прочетат хората във вестниците му.

И щом намери отговор на този въпрос, им го предлага без скрупули, независимо дали това отговаря на нормите на обществения морал, или не. Защото стратегията му е именно да търси полемиката и риска. В едно интервю с известната американска телевизионна журналистка Барбала Уолтърс през 1994 г., когато магнатът влезе в десетката най-впечатляващите личности, той каза: „Борбата е благотворна за душата“.

Любомир МИХАЙЛОВ, | | 24.02.2014  Стандарт | стр. 24 |

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре