Сега четете
Ани Салич и Николай Дойнов: Ако не си обективен, престоят ти на екрана е кратък

Ани Салич и Николай Дойнов: Ако не си обективен, престоят ти на екрана е кратък

76a5dcad0a04e5ab7d46d6e2f018aff5„Телевизионните новини са консервативна среда и ако не си обективен, престоят ти в тази професия е кратък, а и ние двамата не можем да играем“, казват Ани Салич и Николай Дойнов, които от 24 февруари ще водят Новините на Нова.
Как се чувства бъдещата екранна двойка в новото студио на Новините на Нова, има ли предстартова треска в екипа им, какво мислят за обективността на емисията, четете в интервюто на Севделина Николова от Vesti.bg:

Здравейте! И двамата имате дългогодишен опит като ТВ водещи, но за първи път заставате заедно като екранна двойка. Как протича подготовката? Репетирате ли предварително?

Николай Дойнов: Стиковането между нас двамата вече започна, но когато двама журналисти работят като двойка, винаги nikolay-donkovима дълъг момент на напасване. И това е и най-интересното, най-любопитното – да усетиш човека до теб е големият майсторлък в работата на двама водещи, които представят новините. То е като допълване на мисленето на другия, допълване на реакциите на другия, защото често пъти сценарият на новините се променя дори не в последния момент, а буквално един дъх преди да кажеш определена дума. И това е всъщност солта и пиперът на новините – това е най-хубавото. Така че тези неща ще продължат дълго във времето.

Ани Салич: Но тъй като ние сме яли тези сол и пипер години наред – и двамата сме работили в по-голямата част от времето в двойка, сега няма да се промени нищо много съществено. Аз се радвам, че с Ники остановихме емоциоална връзка – аз се чувствам спокойна с него сега, преди да започне ефирът. Надявам се, когато аз сгреша, той да ми помага, защото винаги е възможно да направиш грешка – ти си човек, винаги е възможно да направиш лапсус, да забравиш, да не тръгнеш в момента, в който трябва. И когато имаш човек до тебе, който е ОК, който е концентриран, и който те познава много добре, той може да покрие твоите грешки, което е много важно.

Н.Д.: Това е ролята на втория, който винаги е и твой гръб. Но нека да се разберем още в самото начало – грешката е най-хубавото нещо на света.

– Защото показва, че предаването е на живо ли?

Н.Д.: Да, това показва, че първо – предаването е на живо, и второ – че си нормален човек. Повярвайте ми, аз всеки божи ден гледам т.нар. най-добри в занаята – от цял свят, през САЩ, през нашия континент и няма такъв, който да не греши.

А.С.: Интересното обаче е кой как се извинява – дали с усмивка, дали просто отминава ей така.

– Следили сте и изявите един на друг, нали?

Н.Д.: Да, години наред.

А.С.: Няма как – ние не месим хляб, ние работим в новините, а и не мислим да сменяме работата си. Така че няма от какво да се притесняваме, оттук-нататък може да предстои само забавление, според мен.

Н.Д.: Има един основен момент – че и на двамата удоволствието да представиш новините, удоволствието да кажеш: „Искам да ви кажа нещо интересно, да ви споделя нещо малко по-рано от всички“, не е умряло, то се е запазило. Защото когато си умърлушен, когато главата ти е някъде другаде, когато ти е писнало – тези неща се усещат. Когато си вътре в новините, няма как да не се усети.

– Какво искате да дадете като екранна двойка, но и като индивидуалности на зрителите на Нова и как смятате да го постигнете?

А.С.: По никакъв начин няма да ги напрягаме. Като двойка трябва да съумеем с правилната емоция да не натоварваме зрителите излишно, да могат да чуят информацията и да оберат това, което им трябва.

Н.Д.: Не трябва да се забравя и нещо, което ние много често забравяме – новините са дело на първо място на репортери и на оператори. Нашата задача, когато не сме сред събитията, сред хората, а на екрана, е да ги представим по най-добрия начин пред зрителите. Оттам нататък голямата заслуга за това едни новини да бъдат добри е на репортерите. Това често се забравя, а е страшно важно.

– С какви репортери ще работите?

А.С.: Това са същите репортери, които са се доказали, които са работили, работят и днес: един е в Украйна, друг е в парламента, трети е при прокурора. Хората, които са работили досега, и са познати на публиката, ще продължат да работят и с нас занапред.

Разбрахме, че от понеделник ще водите централната емисия на Новините на Нова от съвсем ново студио. Ще обясните ли за нашите читатели какво трябва да има в едно студио, за да се чувствате добре в него?

А.С.: Едно студио трябва да има добро осветление, приятна обстановка.

Н.Д.: Да, атмосферата не трябва да е студена, а тонът трябва да е приятен и делови, но не прекалено. Все пак новините са време, в което хората са се прибрали вкъщи и деловото не трябва да е изкарано на преден план.

А.С.: Изключително важен е и екипът разбира се, професионалистите, с които работим – водещи, оператори, асистенти, естествено продуцентът. Важни са и такива дребни неща като това да не скърца стол например – всичко това е особено важно, за да започнат и да свършат новините нормално, въпреки цялата буря в главите ни.

Н.Д.: Когато студиото е ново, от промяната има и процент удоволствие за самите водещи. Всъщност, както и за Ани, така и за мен, това ще бъде нещо наистина съвсем ново.

– Със сигурност на 24-и в 19:00 емоцията за вас ще бъде голяма. Можем ли да говорим за предстартова треска и смятате ли да покажете емоцията си на зрителите, или ще съумеете да я запазите за себе си?

А.С.: Доколкото репортерите и продуцентът си вършат ежедневната работа, сценична треска няма да има, освен ако не стане нещо извънредно.

Н.Д.: Точно така. Всъщност, ако стане нещо интересно, то там ще бъде треската. Ако стане нещо в Украйна, където е Данаил Глишев, ако стане нещо интересно тук, тогава може да има треска.

А.С.: Ние просто ще бъдем себе си. Аз ще кажа: „Добър вечер с новините на Нова ТВ“, същото ще каже и Ники, и ще започнем с най-важните новини. А накрая сигурно ще се усмихнем. Надявам се, че ще имаме и забавни новини.

– Казвате: Ще бъдем себе си. Какво ценно носите в себе си, за да ви оценят зрителите?

А.С.: Аз смятам, че мога да замълчавам, когато е необходимо, което е много важно в една двойка – наистина да позволяваш на другия да говори и да замълчиш, когато трябва. Аз самата не умея да играя.

Н.Д.: И аз съм същият – не умея да играя. Чудя се и какво пък чак толкова ценно нося. Идеята е да бъдеш себе си – преиграването се усеща много лесно. Преиграването не е добър съвет.

А.С.: Когато новината е предадена правилно – с нормални думи, с правилен български изказ, и носи в себе си необходимата информация, е много лесно да я разкажеш. Защото за мен е особено важно да разказвам новината. Трябва ясна информация, зададена по ясни критерии: в началото е новината, след това доразказваш какво ще се случи, влиза репортерът със своя разказ и нещата са ясни.

– Кой принцип в работата си цените особено много и смятате да запазите и в новия екип?

Н.Д.: Аз мисля, че принципите са общи, те не са само за Ани и за мен, те са общи и за вас, за нашата професия. На първо място човек трябва да се постарае да събере максимално широк брой гледни точки към един и същ проблем, за да бъде обективен. Най-важното нещо е обективността и тя е напълно достатъчна. Ако си обективен, оттам-нататък каквито и грешки да се правят, те са по-второстепеенни.

А.С.: На второ място е да събереш максимален брой теми и да не си позволяваш да пропускаш част от темите, или тези теми да изчезнат малко преди ефир. Нещата, които са важни за зрителя, за хората в тази държава, те са ясни. И ако ти ги премълчиш, това означава, че нещо не е наред. Т.е. не бива да мълчим и трябва да търсим истината за всеки един проблем.

Н.Д.: Защото обратното на това е взимане на страна, а взимането на страна обикновено се наказва с кратък живот в тази професия.

– А относно подредбата на новините имате ли право на мнение?

Вижте и

Н.Д.: Имайте предвид, че това не е наша работа или по-скоро далеч не е само наша работа.

А.С.: Тук има една оперативка, която много ме вдъхновява, защото като водещ в Би Ти Ви никога не съм присъствала на оперативка, на която реално се решава какво влиза в емисията днес и как реално се подрежда то. Това ми предстои сега. Графикът ми вече е съвсем различен. Там следобед правех радио новини, запознавах се с агенции, но оперативка, на която водещият да присъства и да казва мнението си, не съм имала. Предстои ми да го усетя.

Н.Д.: Тук водещият винаги е имал равен глас с всички останали при подредбата на новините. Да, водещата дума има продуцентът за определения ден, за определената емисия, но всички участват и често пъти оперативката започва по един начин и завършва по друг по отношение на подредбата. Да не говорим, че в по-късните часове и това може да претърпи нова подредба в зависимост от ситуацията.

А.С.: Животът продължава до последната секунда, в която казваме „Добър вечер“, така че няма как да не се пренареждат събитията.

– Г-жо Салич, може ли да разкажете малко повече за благотворителната инициатива на Нова ТВ Game changers, чиито посланик станахте съвсем скоро?

А.С.: Това е най-новата социално отговорна инициатива на MTG (Modern Times Group – собственик на Нова ТВ, бел. ред.) Отговорна за инициативата в световен мащаб е фондацията Reach for change. , Инициативата до момента е проведена в 8 държави от Европа, Азия и Африка. Тя дава живот на една иновативна идея, която издига благотворителността на по-висока, добре организирана и работеща платформа – тази на социалното предприемачество. Основната й цел е да създава по-добър живот за децата.

Инициативата в България се казва Game changers и ще подкрепя социални предприемачи със силно желание и мотивация за насърчаване и отстояване правата на децата. За мен възрастните хора в България са не по-малко изоставени от държавата и има много хубави неща, които могат да бъдат направени и за тях, но засега сме съсредоточени върху нуждите на децата. Целта е да наберем най-различни предложения в най-различни сфери на предприемачеството.

Надявам се да навлезем в някакъв вид хибридно финансиране и тези проекти да бъдат много по-устойчиви, защото така се работи в чужбина.

Нова телевизия дава една значителна сума, която ще бъде събрана в „Стани богат“. Оттам нататък дали държавата и местната власт ще пожелаят да се включат, не знам – не само да се съберат едни пари и да бъдат изхарчени за една-две години. Иска ми се да разберат, че това е много важно.

Идеите могат да бъдат както да създадеш един предмет, така и да създадеш една услуга и да помогнеш чисто психологически. Тук ще оставя да работи въображението на кандидатите, защото наистина може да се кандидатства с всички, с което може да се помогне на младежите и на децата.
– Ще има ли телевизионно проявление на тези инициативи?

А.С.: Засега телевизионен проект във връзка с това не се предвижда, защото за нас е важно да работи и да има резултат – важно е да помагаме, че това е бъдещето на една икономика както във Великобритания, така и в Германия, така и в САЩ – има три стълба на икономиката: частен, държавен и такъв социален, който реално създава продукт и се самофинансира. Това е напълно възможно и трябва да се случи и при нас. Надявам се все пак да има някаква гала, когато отчитаме тези проекти. Работя и по трети проект, който обаче тепърва ще представям. Но са важни другите два проекта, с които аз не спирам живота си – нито професионален, нито личен – продължавам пътя, по който съм вървяла досега: новини и такъв тип благотворителност, която трябва да се опише с точни думи, това е подкрепа и промяна на живота.

– Г-н Дойнов, за вас ще остава ли време за други проекти и филми?

Н.Д.: Винаги е оставало време и винаги ще остава. Макар да не са конкретно разчетени през годината, имам конкретно разчетени в главата си поне няколко идеи за снимане и в България и в чужбина. Буквално март или април трябва да бъдат следващите снимки. Иска ми се на всеки 2-3 месеца да излиза по едно малко филмче по някаква интересна тема. Нам мен ми е интересно от една страна там, където в момента е най-горещо, типичен пример са Украйна и Сирия. Но са ми интересни всякакви неща, свързани с българската история и култура.
– Вие бяхте в Украйна. Как гледате на случващото се там през последните дни?

Н.Д.: Най-краткият коментар е, че по мое мнение този конфликт не може да се реши бързо, защото има огромни интереси, съсредоточени в тези хора, които се сражават едни срещу други на Евромайдана – на Площада на независимостта. Така че откъсването на тази страна от бившия Съветски съюз и сега от Русия и отиването й към Европейския съюз ще бъде много дълъг процес и всъщност вече се проля и кръв заради него. Но самото присъединяване, ако изобщо завърши с присъединяване към ЕС, няма да е това, което беше в България. Там ще бъде десетки пъти по-сложно и по-трудно.

– Какво бихте казали на бъдещите си зрители като двойка?

А.С.: Аз мисля, че това са старите ни, верните ни зрители. Българинът е много любопитен, иска да бъде информиран, не се интересува само от това, което става в неговата къщичка, а и от всичко останало навън по света, и слава Богу, ние живеем в тази държава, работим тази работа, и трябва да информираме тези любопитни хора. Така че аз съм благодарна, ако зрителите са с нас. Мога само да кажа: Благодаря!
Н.Д.: Скъпи хора, новините започват в 19.00 – това е. От понеделник до понеделник.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре