Сега четете
Сочи 2014- PR в почивка

Сочи 2014- PR в почивка

7071f43bdb0ea2d211e99cdd759c5d2aПовече от една седмица след началото на Зимните е олимпийски игри в Сочи, „черните точки“ за организаторите продължават да се трупат като първи сняг през януари. Още преди старта на грандиозния проект, смятан за лична заслуга и изява на Владимир Путин, въпросителните бяха много – като се започне от нуждата от такъв форум на такова място и се стигне до капацитета на руснаците да изградят почти „от нулата“ цялата нужна инфраструктура.

Силният човек в Русия не видя всичко това като трудност, а като предизвикателство и превърна домакинството на спортни събития в един от стратегическите си приоритети – след спечеленото през 2007 г. домакинство на зимната Олимпиада, в края на годината Русия ще приеме първото състезание Гран при от Формула 1, а след Бразилия ще приеме щафетата за Световното по футбол през 2018 г. Как богатите отговарят на предизвикателствата с много пари, разбира се.

Последните сметки показват, че Олимпиадата в Сочи се оценява на 51 млрд. долара – с 10 млрд. над досегашния рекорд (Пекин 2008) и повече, отколкото всички останали зимни Олимпиади взети заедно (да, правилно прочетохте – всички Олимпиади от 1924 до 2010 г. струват общо около 35 милиарда евро, а Сочи – около 40; още една справка – бюджетът на последните зимни игри във Ванкувър възлиза на „скромните“ 5 милиарда евро). Огромният реален бюджет на Игрите надхвърля повече от 4 пъти планираните първоначално 12 милиарда долара, което напоследък май става практика в организирането на големите спортни събития (само си спомнете за Световното в ЮАР и предстоящото такова в Бразилия).

Дотук няма „черна точка“, поне не за нас, които живеем отвъд фаниците на тази „страна огромная“. Според голяма част от руснаците обаче, многото изхарчени пари са сериозна грешка и излишно „помпане на мускули“ на властта. Другият източник на „черни краски“ в иначе розовата история за страхотни съоръжения и писти бяха драмите около строежите, протестите и нечовешките условия на живот и труд, за които между 2008 и 2013 г. информираха световните медии.

Оказа се, че на „квартири“ от по 6 квадрата живеят по 8 души, които накрая са щастливи, ако изобщо получат част от обещаната си мизерна заплата. Като казахме заплата – от организационния комитет на Сочи 2014 първоначално бяха обявили, че бюджетът за игрите ще се формира в съотношение 60:40 за държавната спрямо спонсорската намеса. После обаче кризата настъпи и на Изток и обещаните като „сериозен гръб“ частници се поотметнаха – стигна се дотам, че гигантът „Газпром“ отмени първоначално заложената си грандиозна дотация и от руския олимпийски комитет трябваше да вадят от ръкава „План Б“.

Със започването на Игрите се оказа, че в Сочи наистина са се завъртели много пари Олимпийското село, впечатляващата като брой легла хотелска база, стадионът за откриването, грандиозната програма, участници и пироефекти. И… тук отново идват гафовете – най-знаковото, естествено, беше „забравеният“ пети кръг на олимпийското лого.

Въпреки че предаваше церемонията пряко, руската телевизия реагира светкавично и „замени“ кадрите. Но зрителите по цял свят видяха друго, а посредством социалните мрежи лавината стана впечатляваща, стигайки до стотици хиляди споделяния, шеговити намеци за каторга за сгафилия осветител и дори „скрита реклама“ на Ауди и Бритиш петролиум.
Всъщност, именно социалните мрежи се оказват най-големия „трън в очите“ на организатори и олимпийци.

Още преди началото на игрите в Туитър започна цяла кампания за споделяне на проблемите на Сочи – от недостроените хотели, липсващите рецепции, висящите кабели и… култовите тоалетни. Макар част от снимките да бяха разобличени като монтажи, , двойните тоалетни“, тези с ,гпублика“ и знаците за „забранен риболов“ нямаше как да бъдат отминати. Ако всички тях можем да приемем като по-скоро забавни факти (точно както и превода на „в ассортиментах“, високия радиатор и контакта в леглото), то няма как да кажем същото за наводнените хотели, жълтата вода и зеещите асансьорни шахти. Колкото и вицепремиерът на Русия Владимир Козак да опровергава информацията за многобройни проблеми в хотелите в Сочи, няма как да избяга от Туитър.

Колкото и да означава жалбите като „сигнали за неголеми дефекти на олимпийските обекти и туристическата инфраструктура“, паднала в шахта биатлонистка е нещо съвсем друго. Според руските власти в Сочи са настанени 100 000 гости, а общият брой на регистрираните оплаквания е малко над 100. Според Туитър и Фейсбук обаче, в Сочи е пълен безпорядък – точно обратното на „голяма победа за цялата страна“, както казват Козак и останалите функционери.

Най-голямата изцепка всъщност беше именно на отговорния за организацията на Игрите вицепремиер, който в смутен опит да се защити от обвиненията в гафове при строителството, коментира, че „притежава записи от хотелски стаи“, показващи неправилно използване на душове и водопроводни кранове. Реакцията беше повече от впечатляваща и почти всички световни медии отбелязаха наличието на тяхна конкуренция в баните и смешните тоалетни на Сочи.

Вижте и

Скандалът сякаш утихна, но „черните точки“ ги има и в ежедневието на Олимпиадата – последният пример е от съботния хокеен сблъсък между домакините и САЩ, които в информационната графика бяха представени със знамето на… Канада. Американците „си го върнаха“ с победа след оспорвани дузпи, но хаштагът Sotchy Problems продължи да трупа нови и нови допълнения. А професионалната реакция на отговорните за PR и комуникациите на Игрите явно ще продължава да отсъства. Особено в контекста не само на дребните гафове, но и по-сериозните (и все още непотвърдени) скандали за сигурност, дискриминация, мъртви кучета, тероризъм и уредени дисциплини.

След всичко това изводът е, че голямата гордост на властта в Русия може да се окаже фиаско, което ще разобличи домакините и ще извади наяве всичките им „кирливи ризи“. Заради няколко откраднати или неправилно похарчени милиарда Олимпийските игри вместо да изпишат вежди“, могат и да извадят очи. За жалост на Путин и компания, на Запад това мнение все повече се споделя.

В скорошен материал за Игрите Франс Прес цитира редица наблюдатели, според които Олимпиадата вече далеч не е „повод за удовлетворение“ за президента на Русия, а лавинообразните негативни коментари са все по-близо до това, да покажат несъстоятелността на иначе „непоклатимата Русия“. Което вече ще е проблем, голям проблем, породен от малките гафове.

Сочи 2014- PR в почивка | „Гордостта на Путин“ заплашена от дребни гафове с голям отзвук | 21.02.2014 | 7 дни спорт | стр. 17 | КОСТАДИН КРАНТЕВ

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре