Сега четете
Facebook собственик на WhatsApp за 19 млрд. долара

Facebook собственик на WhatsApp за 19 млрд. долара

whatsappFacebook, най-голямата онлайн социална мрежа в света, придобива WhatsApp. За целта Facebook ще плати 19 млрд. долара в брой и собствени акции (183 865 778 акции клас А), обяви американската компания в сряда след приключване на борсовата сесия. Покупката ще бъде заплатена чрез 4 млрд. долара в брой и акции на Facebook на стойност 12 млрд. долара. По-късно под формата на акции учредителите и служителите на WhatsApp ще получат в рамките на следващите 4 години допълнителни 3 млрд. долара, пише Businessinsider, позовавайки се на съобщение до американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC). Придобиването ще бъде най-голямата интернет сделка, откакто Time Warner и AOL се сляха през 2001 г. за 124 млрд. долара, показват данни на Bloomberg.

Сделката е най-голямото досега придобиване за базираната в Менло Парк Facebook и оценява WhatsApp на над половината от пазарната стойност на Twitter. WhatsApp се утвърди като алтернативна система за SMS. Чрез приложението за смартфони потребителите могат да обменят текстови съобщения или снимки. Мрежата има повече от 450 милиона потребители, 70 процента от които идват в нея всеки ден. „WhatsApp е напът да свърже един с друг един милиард хора“, казва главният изпълнителен директор и основател на Facebook Марк Зукърбърг.

Затова и услугата била толкова ценна. Facebook има над 1,2 милиарда потребители. Джан Коум, съосновател и досегашен шеф на WhatsApp, ще влезе в управата на Facebook и ще стане член на Борда на директорите. Коум е бивш инженер на Yahoo и преди години основа със свой колега успешното приложение. Още в началото на декември 2012 г. се появиха информации за интереса на социалната мрежа към услугата. „Facebook се е запалила по услугата за съобщения за мобилни телефони WhatsApp“, писа тогава обикновено добре информираният блог TechCrunch, като се позовава на информация на свързани с преговорите кръгове. WhatsApp е безплатна услуга за съобщения, която работи чрез приложението си за мобилни платформи IOS, Android и Windows Mobile 8.

Чрез услугата за съобщения могат да бъдат пращани неограничен брой съобщения, снимки и видео информация. В App Store на Apple програмата струва 89 цента, в Play Store за Android тя е на разположение безплатно. Въпреки това след дванадесет месеца се заплаща такса в размер на 1 долара на година. WhatsApp е най-добре продаваната апликация за iPhone в около сто страни. Компанията прави пари от продажбата на приложението и генерира положителен паричен поток. Услугата използва интернет връзката на мобилния телефон.

По този начин за потребителя, с изключение на плана за данни, няма да възникват допълнителни разходи. Така WhatsApp се превръща в популярна алтернатива на кратките SMS съобщения. От своя страна WhatsApp се конкурира със Snapchat Inc., която отказа през миналата година оферта за придобиване в размер на 3 млрд. долара от страна на Facebook, както и с услуги на Twitter Inc. и Kik Interactive Inc.

Пазарният изследовател Ovum изчислява, че такива услуги са стрували на мобилните оператори пропуснати ползи в размер на 13,9 млрд. долара от SMS приходи. Особено засегнати са компании, базирани в Европа, където много клиенти на мобилни телефони плащат за всеки SMS. В САЩ често има месечни фиксирани ставки за кратките съобщения. Така WhatsApp е непопулярен сред безжични доставчици на услуги, които се опитват да развият Joyn – наследник на услугата за кратки съобщения, с който към текста може да се изпращат снимки и видеоклипове.

Основателите на WhatsApp Джан Коум и Брайън Екшън изрично отказват да пускат реклама в своите услуги, тъй като това щяло да попречи на продукта. Без реклама освен това стартъпът можел да гарантира неприкосновеността на личния живот на своите потребители. WhatsApp не събира потребителски данни, като единствените данни, които се събират, са телефонните номера, с които потребителите да се свързват със своите приятели. Това може да се промени, ако Facebook придобие компанията.

Вижте и

В интервю за The Wall Street Journal през декември Коум отдаде стабилния растеж на компанията си на „фокуса ? върху съобщенията“. За разлика от конкурентните приложения за съобщения, които правят пари с реклами или игри, „ние искаме да се измъкнем от този път. Искаме да позволим на хората да провеждат разговори“. По това време той също така заяви, че компанията няма планове за продажба или стартиране на първично публично предлагане или търсене на ново финансиране. Сделката е поредният сигнал, че Facebook е готова да плати огромни суми за придобиване на конкурентни приложения, които имат власт над потребителите.

През 2012 г. компанията се съгласи да плати 1 млрд. долара в брой и акции за Instagram, популярна апликация за споделяне на снимки. Facebook е бил съветван по отношение на сделката от Allen & Company LLC и Weil, Gotshal & Manges LLP, докато консултантите на WhatsApp са били Morgan Stanley и Fenwick & West, LLP, става ясно от прессъобщение на социалната мрежа. Новината за сделката потопи в следоборсовата търговия цената на акциите на Facebook с 5,7% до 64,18 долара за брой. В сряда в редовната сесия отчете ръст от 1,1 на сто до 68,06 долара за брой.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре