vestiniciПод заглавие “Български олигарх търси помощ от Барозу да затвори устата на журналист” базираното в Брюксел електронно издание “Юрактив” съобщи за атаката на Корпоративна търговска банка (КТБ) срещу в. “Сега” и неговия коментатор Светослав Терзиев пред Европейската комисия и Европарламента.

Председателят на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев е недоволен, че е разпознат от коментатора като визиран заедно с Делян Пеевски и Ирена Кръстева в първия Антикорупционен доклад на ЕС, където пише, че “собствеността на медиите е все по-концентрирана в ръцете на едни и същи лица, което компрометира независимостта на издателствата”.

“Политиката на комисията е да избягва посочване на имена в докладите си за корупция, но ситуацията и лицата, за които става дума, са лесно различими”, пише изданието.

Микеле Черконе – говорител на комисарката по вътрешните работи Сесилия Малстрьом, потвърди очевидното: “Разделът за България в Антикорупционния доклад на ЕС не посочва лица поименно”.

Но запознат с България служител в комисията, пожелал анонимност, казал пред “Юрактив”, че журналистите са “свободни да коментират докладите на комисията, както пожелаят”. Той отбелязал също, че “Комисията се е постарала да улесни работата им, като е описала ясни ситуации и често е посочвала функцията на засегнатите лица”. “Свободата на медиите е важен принцип.

Имената са очевидни за онези, които четат докладите, и за журналистите, които ги коментират”, подчертал служителят на ЕК. “По никакъв начин той не показа, че смята за неуместно посочването от Терзиев на имената на Пеевски, Кръстева и Василев”, пише “Юрактив”.

Изтеклите писма на банката до председателя на ЕК Жозе Барозу до трима комисари и трима генерални директори в ЕК, както и до двама председатели на комисии в Европарламента, “дават рядка възможност да се види подходът на българския олигарх към свободата на медиите”, пише “Юрактив”, като добавя, че Цветан Василев не би трябвало да се обижда на “олигарх”, защото е приел да бъде наричан така в интервю за радио “Дойче веле”.

 Сега | стр. 2 |20.02.2014