Сега четете
Брюксел: Журналистите са свободни да интерпретират докладите на ЕК

Брюксел: Журналистите са свободни да интерпретират докладите на ЕК

vestiniciПод заглавие „Български олигарх търси помощ от Барозу да затвори устата на журналист“ базираното в Брюксел електронно издание „Юрактив“ съобщи за атаката на Корпоративна търговска банка (КТБ) срещу в. „Сега“ и неговия коментатор Светослав Терзиев пред Европейската комисия и Европарламента.

Председателят на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев е недоволен, че е разпознат от коментатора като визиран заедно с Делян Пеевски и Ирена Кръстева в първия Антикорупционен доклад на ЕС, където пише, че „собствеността на медиите е все по-концентрирана в ръцете на едни и същи лица, което компрометира независимостта на издателствата“.

„Политиката на комисията е да избягва посочване на имена в докладите си за корупция, но ситуацията и лицата, за които става дума, са лесно различими“, пише изданието.

Микеле Черконе – говорител на комисарката по вътрешните работи Сесилия Малстрьом, потвърди очевидното: „Разделът за България в Антикорупционния доклад на ЕС не посочва лица поименно“.

Но запознат с България служител в комисията, пожелал анонимност, казал пред „Юрактив“, че журналистите са „свободни да коментират докладите на комисията, както пожелаят“. Той отбелязал също, че „Комисията се е постарала да улесни работата им, като е описала ясни ситуации и често е посочвала функцията на засегнатите лица“. „Свободата на медиите е важен принцип.

Имената са очевидни за онези, които четат докладите, и за журналистите, които ги коментират“, подчертал служителят на ЕК. „По никакъв начин той не показа, че смята за неуместно посочването от Терзиев на имената на Пеевски, Кръстева и Василев“, пише „Юрактив“.

Вижте и

Изтеклите писма на банката до председателя на ЕК Жозе Барозу до трима комисари и трима генерални директори в ЕК, както и до двама председатели на комисии в Европарламента, „дават рядка възможност да се види подходът на българския олигарх към свободата на медиите“, пише „Юрактив“, като добавя, че Цветан Василев не би трябвало да се обижда на „олигарх“, защото е приел да бъде наричан така в интервю за радио „Дойче веле“.

 Сега | стр. 2 |20.02.2014

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре