Сега четете
Професия „трол"

Професия „трол"

21938359_1_585x461 Троловете заливат интернет с помия, каквато се среща и из българските сайтове. Немскоезичните медии също пишат за това. Австрийският ,Дер Щандард“ тези дни писа за подозренията, че една евродепутатка от БСП е наела пиар агенция, за да разпространи в мрежата негативни коментари срещу българската еврокомисарка. Какви хора са троловете?

Думата „трол“ се среща в скандинавския фолклор и описва пакостливи и зли същества, които са зле настроени срещу хората. Но какво търсят те в интернет? Класическите читателски писма до вестниците бързо отмират. Читателите, които искат да коментират, дискутират или саботират някоя публикация, направо влизат в интернет, пише ,Ди Велт“.

Но най-вече тези форуми им предлагат широка публичност. Това може да се окаже продуктивно, когато потръгне добра дискусия. Но може и да се превърне в безобразие, ако се появят „тролове“. Те провокират, клеветят и интригантстват, при това обикновено в няколко медии едновременно.

Ирин Бъкълс и колегите му от канадския университет в Манитоба проучват личностния профил, който се крие зад обикновено анонимните потребителски имена. Анкетират над 400 доброволци, които попълнили и няколко психологически теста. 6% от тях се оказали класически тролове. На техния психологически профил навярно би се зарадвал всеки психиатър: признаци на садизъм, психопатия, нарцисизъм и макиавелизъм.

Вижте и

Троловете изпитват удоволствие от това да манипулират другите и да им причиняват болка. Учените установили още, че класическият трол е отмъстителен, безчувствен и изцяло обсебен от самия себе си. Изследователите стигат до тревожния извод, че постингите на тролове сериозно въздействат върху мнението на останалите добросъвестни читатели.
От ..Дойче веле“, със съкращения

19.02.2014, Труд | стр. 15 |

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре