Сега четете
БТА празнува годишнина в Плевен

БТА празнува годишнина в Плевен

btaДен след 116-та си годишнина Българската телеграфна агенция (БТА) показва изложбата „Незаличимо“ в Плевен. Тя ще бъде открита от генералния директор Максим Минчев и от кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков от 17 ч. днес в художествена галерия „Илия Бешков“. Експозицията съдържа непоказвани снимки и текстове от архива на агенцията. Кадрите разкриват мигове от събития от 19, 20 и 21 век.

Първият бюлетин на 16 февруари преди 116 години е от 4 страници, написан лично от тогавашния директор на агенцията Оскар Искандер. В него са събрани седем новини за борсови цени, за събитията в Балканските страни и преди всичко за здравословното състояние на княгиня Клементина. Преписан е в 6 екземпляра и разнесен лично на абонатите. Първоначално щатът на агенцията се състои от директор и чиновник. Бюлетините са по 2-3 страници на ден, излизат в ограничен тираж – за двореца, за министър-председателя и министрите и за някои вестници. Три години писар го пише на ръка, началникът винаги се подписва собственоръчно.
Първият бюлетин, напечатан на пишеща машина, е от 4 декември 1901 г., но още две години успоредно с печатния текст журналистите пишат и на ръка.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре