Сега четете
Спират журналистическо разследване

Спират журналистическо разследване

Журналистът Ставрос Теодоракис съобщи за националното радио, че предаването му по телевизия Мега „В главната роля”, посветено на скорошната трагедия с нелегалните имигранти край Фармакониси, е получило забрана за излъчване. Той нарече това „безпрецедентен случай на превантивна цензура”. Мотивът на районната прокурорка на Кос Антигони Стамолека е продължаващото разследване.
„В законовите и конституционните норми на страната никъде няма база, която да предоставя подобни възможности на следователя по някой случай” заяви Теодоракис. „Виждаме, че някои надвишават правомощията си, факто, който е за сметка на демокрацията. На това трябва да се реагира.

www.tanea.gr
www.tanea.gr

Както подчерта Теодоракис „Не може да става въпрос предаването да не бъде излъчено”. Това е нашето решение, както и решението на канала. Предаването, въпреки прокурорското нареждане ще бъде излъчено както обикновено във вторник”. Случаят с превантивната забрана на предаването идва след вчерашния арест от Държавна сигурност на журналистката Попи Христодулу, която е качила на страницата си в интернет Държавен вестник, в който има решение, с което се предоставя на пристанищната полиция правомощията на антитерористичните служби.
По този повод, управителният съвет на Организацията на редакторите на ежедневните вестници в Атина реши на вчерашното си заседание да предприеме протестни мерки пред министрите на правосъдието, обществения ред и флота.
Ставрос Теодоракис разказа за вестник Та Неа преживяванията си и размислите си при разследването на случая.
„В малкия самолет за Лерос, гледайки морето, си мислех за онези, които потъват в опита си да стъпят в Европа.
Миналата година в Егейско море са загинали поне 70 имигранти. Говорим само за онези, които са оставили някаква следа, защото има и такива, които потъват без някой да разбере. Спасителните кораби на пристанищната полиция е спасила през последните 18 месеца 3500 души. 7 корабокрушения на ден. А на турските брегове има хиляди, които чакат да се гмурнат и да стигнат в … Европа.
Колко? Помислете си само, че през последната година преди да бъде построената преградата в окръг Еврос границата са преминали 55 000 имигранти. Кои са онези, които искат да дойдат тук? Жертви на безкрайната война в Афганистан, разочаровани от Арабската пролет, бежанци от Сирия.
Имам един приятел от Афганистан, който от време на време ми казва какво се случва. „Животът е обикновен, но внезапно някой ден някакъв талибан те поставя на мушка. Не знаеш дали е за да ти вземе парите. Не знаеш дали е заради религията. Не знаеш защо те мисли за враг. Единственото, което знаеш е, че трябва да вземеш семейството си и да си тръгнеш. Да продадеш каквото можеш, да събереш колкото пари можеш и да тръгнеш за Европа”.
В Истанбул е центърът на трафикантите, след това те изпращат в Измир. 3000 евро на човек? 4000 евро на човек? Долари? Евро? Както те хванат. Ако си беден можеш да платиш и по-малко, стига да се наемеш да караш ти един от ръждясалите кораби. Така е станало и с 27-те при Фармакониси. Някой от тях е чакал 5 месеца, друг-2. И накрая търговците на роби са намерили един 20-годишен сириец, който имал само 400 евро, определили го за капитан и вечерта в неделя на 19 януари му казали да тръгва за Гърция. Лодката се поврежда малко преди Фармакониси при вълнение от 6 степен по скалата на Бофор и вълни с височина 2 метра. 11 потънаха, 16 се спасиха” казва Теодоракис.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре