fft64_mf1771864Ердоган отхвърли международните критики срещу закона за интернет свободата. 

Днес достойнството на журналистиката в Турция е поставено под чехъл. Всеки ден валят инструкции отнякъде. Това призна пред Си Ен Ен Тюрк фатих Алтаили, главен редактор на в. „Хабертюрк” – един от най-популярните всекидневници в страната. Според него изданието, в което работи, далеч не е единствената медия, подложена на политически натиск.

Поводът за изказването на журналиста бе изтекъл преди дни скандален телефонен разговор. В него премиерът Ердоган дава нареждания как да се представят новините в емисията на телевизия „Хабертюрк” (б.р. – електронната медия и едноименният вестник са част от една медийна група).
Алтаили не коментира автентичността на записа, но подчерта, че „всеки се страхува.

Това е конкретно доказателство за нещо, което бе известно, че съществува, така както се знае, че Армстронг е стъпил на Луната”. Собственик на медийната група е компанията „Сайнър Холдинг”, която развива разностранен бизнес – от енергетика до минно дело. Повечето й дейности са свързани с правителствени договори, обобщава Си Ен Ен Тюрк.

Междувременно турският премиер Ердоган отхвърли международните критики срещу новия закон, ограничаващ свободата в интернет. „Промените ще спрат широко разпространената киберпрестъпност. Ничия свобода няма да бъде накърнена”, заяви министър-председателят в турския парламент вчера. Той отхвърли призива на ЕС за преразглеждане на мерките за контрол на онлайн съдържанието и подчерта, че „никой не може да ни дава урок”.

Одобреният на 6 февруари закон за цензурата в интернет дава правото на правителството да блокира сайтове без съдебна заповед. Президентът Абдуллах Гюл има две седмици, за да реши дали да го подпише.