Сега четете
Режисьорът на "Под прикритие": Не смятам, че сме преминали границите

Режисьорът на "Под прикритие": Не смятам, че сме преминали границите

535611_375_282_4x3Определяният като най-успешен български сериал „Под прикритие“ предизвика с новия си, четвърти сезон различни реакции. Най-коментирани бяха употребата на нецензурни думи и фрази от героите и сцени с голи момичета във втори епизод, както и дали заради такова съдържание сериалът не трябва да се излъчва в по-късен час. Други зрители обсъждаха и появата на турски сюжет и разговори в сезона. СЕМ излезе през миналата седмица със становище, че ако има сцени с насилие в следващите епизоди, БНТ трябва да помисли за излъчване в друг часови пояс.

По тези въпроси „Дневник“ разговаря с режисьора Димитър Митовски и поиска коментар и данни за рейтинга от БНТ. Данните за гледаемостта, предоставени от държавната медиа показват, че споровете за езика и границите, не са се отразили на интереса към сериала. Първият епизод е отбелязал най-висок рейтинг и изпреварва Би Ти Ви и „Нова телевизия“ в трите основни таргет групи на възраст между 18 -34, 18-49 и 25-54 години. Той е бил гледан от 461 000 зрители. Заедно с втората серия (416 000 зрители) са гледани равностойно най-много в градовете с население на 100 хил. души и са фаворити сред младата аудитория 18-34 години.

Трети епизод е привлякъл обща аудитория от 437 хил. зрители. Данните показват още, че „Под прикритие“ е предпочитан от мъжете, но разликата с дамската аудитория не е голяма, уточниха от БНТ. За обсъжданите сцени от втори епизод, програмния директор на БНТ Севда Шишманова каза, че „изискванията на БНТ както за всеки друг епизад са били поставени още на ниво сценарий, и при последващото редактиране на серията и нейното т.нар. превю гледане, от „Камера“ (фирмата-продуцент – бел.ред.) е било поискано кървавите сцени, някои от „спорните“ сексуални сцени и непристойни реплики да бъдат премахнати от окончателната версия за излъчване. Факт е, че във версията която гледаха зрителите бяха премонтирани и отпаднаха брутални кървави части от няколко сцени. Тъй като някои от важните сцени от епизода поради технологична невъзможност да бъдат заснети на морето се пренасочиха към следващи епизоди, предполагам, че отпадането на още материал от сюжета не е било възможно. Серията и така се оказа къса, за което зрителите също рагираха.

По принцип зискванията на БНТ се изпълняват и този случай е прецедент. До сега не е имало работен проблем и сме изяснявали заедно необходимостта от премонтаж или преснимане на цели епизоди и продуцентите от „Камера“ винаги са се съобразявали с общите решения. Четвърти сезон, може да приемем, че започна с проверка на това, колко може да понесе жанра пред аудиторията. „Под прикритие“ всички досегашни сезони е стартирал противоречиво и завършвал с още прибавена аудитория.“

Ето и коментарите на режисьора Димитър Митовски и какво да очакват зрителите в следващите серии. Има ли разлика и каква между четвърти сезон на „Под прикритие“ и предишните три? – Всеки сезон е различен. В четвърти сезон, освен драматургичния завой, който прави сериалът, се опитваме да направим и някои промени по отношение на визията и начина на снимане. Мисля, че е съвсем естествено един сериал да търси своето развитие с всеки следващ сезон Употребата на нецензурни реплики в първите три излъчени епизода вкараха сериала в дневния ред на СЕМ, включително жалби от Слави Трифонов и в реакциите на зрителите, че са преминати граници. Как ще коментирате? – Няма да коментирам Слави Трифонов.

Относно твърдението, че сме преминали границите на допустимото – аз не смятам така. Да, може би има някои сцени, които са малко по-хард, но ако сериалът не се излъчваше по национална телевизия, а в някоя от комерсиалните, на никой нямаше да му направи впечатление. Автентичното звучене на „Под прикритие“ до голяма степен се дължи на реалистичната художествена интерпретация. Основната критика от предните сезони, беше че не показваме реалния живот на хората от ъндърграунда. Получи се парадокса, че като не го правиш – защо не го правиш, като го направиш – защо го правиш. Наистина трябва да се внимава да не се преминава границата на добрия вкус, но аз смятам, че ние винаги сме държали ниво и никога не сме си позволявали да бъдем излишно вулгарни. Разбирам, че има натиск относно БНТ, особено когато става въпрос за рейтинг, реклама и продуктово позициониране. Точно такъв продукт е сериала, който правим.

Вие лично смятате ли, че малко се е прекалило с такива реплики? – Реакцията на някои зрители показа, че има върху какво да разсъждава. Ние винаги се съобразяваме с нашите фенове и ще бъдем много по-внимателни за в бъдеще. Когато драматургията и жанра налагат да се пресъздават по-скандални визуални сцени с по-груб език, границата на добрия вкус винаги е много спорна. Има хиляди подобни примери в световното кино, които продължават да бъдат обсъждани.

До каква степен нецензурните думи и сцените, в които има голи жени, помагат за подсилването на внушението и развоя на сюжетната линия в сериала? Продължава ли това и в следващите епизоди? – Най-обсъжданата сцена с двете момичета, не е заснета формално. Елементарно е да се мисли, че търсим само визуален ефект от две голи момичета, които се целуват. Тяхната драматургична линия има развитие по-нататък в сезона, което ще изясни категорично необходимостта, камерата да ги покаже по този начин.

Смятате ли, че така добре заснето и показано това изглежда като реклама на този начин на живот – наркотици, жени, оръжие? – Гледахте ли „Вълкът от Уолстрийт“?! Явно има зрители, които отказват да приемат социалното значение на този вид послания пресъздадени в киното, Линията на полицията като представител на т.нар. добро намалена ли е или не се усеща достатъчно силно, тъй като не е така ефектна като действията на престъпниците? – Смятам, че линията на полицаите от този сезон е разработена много по-добре от предишните три. Виждаме ги като герои, които вече заживяха своя истински филмов живот. Вече ги намираме и на места извън полицейското управление, във взаимоотношения, които не са сухи и категорично професионални. Така че не бих казал, че този сезон полицейската линия е пренебрегната.

Вижте и

Предстоят много екшън сцени, в които полицаите в крайна сметка ще постигат целите си. Смятате ли, че предупреждението за препоръчителен родителски контрол за лица под 16 години е достатъчно условие, което да предпазва по-младата аудитория на БНТ от съдържание, което не е подходящо за подрастващи? – Има закони и регулация, които ние спазваме на сто процента, но в крайна сметка родителите са най-важният контролен орган. Обсъждате ли с БНТ преместване за по-късен час за сериала? – Не смятам, че има нужда сериалът да бъде местен в по-късен час. Предишните три сезона доказват това, този ще го докаже също. Трябва малко търпение. До къде се простира намесата на БНТ в крайния вариант на епизодите, който се излъчва? – С БНТ сме копродуценти и винаги обсъждаме сценариите, както и завършените серии заедно. Това е един общ продукт. Тук не става въпрос за вмешателство, а за партньорство. Ще промените ли нещо в следващите епизоди, които снимате, спрямо новопоявилите се реакции към новия сезон? – Винаги сме се съобразявали с реакциите на феновете и сме наклонявали везните в посока на това, което те харесват, ако е възможно. Но, разбира се, никога не сме подхождали емоционално, като завием в грешна посока, защото няколко души кажат че не харесват нещо.

Има реакции за турския сюжет, като те стигат до шегата, че искате да влезете в нишата на турските сериали? – Не разбирам шегата. Винаги е битувало едно твърдение, че българският народ е много толерантен спрямо етносите, с които живеем от векове на територията на България. Явно идват моменти, когато това твърдение е опровергано от самите нас. Това, че наблюдаваме такова ограничено псевдо националистическо мислене сред част от българите, без шега е огромен проблем. Изненадаха ли ви реакциите за четвърти сезон? Какво да очакват зрителите в следващите серии? – Приятно ме изненада рекордно високият рейтинг. Да, появиха се мнения в мрежата, които са критични, но те като процент са далеч по-малко от положителните оценки на огромната фен маса, която имаме. Тук е момента да благодаря за подкрепата на всичките ни зрители, на които обещаваме прекрасни емоции с любимия им сериал.

Правилно ли ще е това да бъде наречен сезонът на Куката? Излезе официална информация, че актьорът Мариан Вълев (който изпълнява ролята) е и съсценарист, заради което в медиите започнаха да се появиха различни истории и предположения, че това е притеглило главният фокус към него? – В никакъв случай не е сезонът на Куката.

Това е четвърти сезон на „Под прикритие“. Мариан Вълев е съсценарист и това генерира твърдения, че по някакъв начин той може да тегли историята към героя си. Нека не забравяме всъщност, че аз съм човекът, който взима всички крайни решения и носи цялата отговорност, за това кой герой в каква степен ще се разпростира, кой герой в каква посока ще се развива, както и за цялостната арка на сезона. Мисля че с всичките проекти на продуцентската ни компания сме доказали, че категорично разделяме приятелството от професионализма и до този момент не сме позволявали едното да повлияе на другото. Така че всички могат да бъдат спокойни. Това е четвърти сезон на „Под прикритие“ и Куката е част от него.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре