Сега четете
България на последно място по свобода на словото в ЕС

България на последно място по свобода на словото в ЕС

UntitledБългария е на последно място от страните от ЕС в класация на „Репортери без граници“ за свободата на словото в 180 страни, сочи доклад 2014 на организацията, който е публикуван на нейния сайт.

Страната ни се е смъкнала на 100-тното място. В доклада за 2013-та заемаше 87 място. Въпреки близкото предизвикателство от Гърция (99 място), България си запазва статута на най-ниско класираната от страните в ЕС след тежка година, белязана от 5 месеца на мащабни протести и политическо напрежение, се отбелязва в доклада.

От първите 50 страни в класацията 31 са от Европа. САЩ остават зад Салвадор и Румъния в класацията на „Репортери без граници“. Щатите заемат 46-то място, което е спад с 13 позиции. Основна причина за това са разобличенията за подслушване. Финландия, Холандия и Норвегия оглавяват таблицата, а последни са Еритрея, Северна Корея и  Туркменистан.

Вижте и

„Репортери без граници“ изготвя класацията си по 6 критерия за всяка страна: независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и  информационни инфраструктури, плурализъм. Всяка страна получава оценка между 0 и 100. Страните с оценка нула, са с най-голяма свобода.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре