Haralan_Aleksandrov_2010Какво характеризира „културата“ на българското слухтене? Социалният антрополог Харалан Алексадров и журналистът Явор Дачков коментират националните особености на подслушването. Незаконното подслушване далеч не е запазена марка само на България.

Оказа се, че то се практикува почти навсякъде по света, всяка държава има собствен стил в слухтенето и обекти на този нездрав интерес са президенти, премиери, политически опоненти, известни личности и кой ли още не! Какво обаче характеризира „културата“ на българското слухтене, около което се вихрят всички значими публични скандали от началото на прехода до днес?

Както всичко останало в държавата, и подслушването представлява „сеир с елемент на комшийско любопитство, завист и лека проклетия“, коментира социалният антрополог Харалан Александров в разговор с Дойче веле.

„В битов аспект този акт е движен не толкова от желанието да контролираме и манипулираме, колкото от необходимостта да разберем как я кара комшията и на какъв хал се намира той в момента. Така нашето подслушване е донякъде незлобливо. То е горе-долу същата култура