Сега четете
Турция депортира журналист заради публикации в Туитър

Турция депортира журналист заради публикации в Туитър

Todays ZamanТурция депортира азербайджански журналист заради  публикации в Туитър, критикуващи правителството, съобщи вестникът на  журналиста „Заман“.

Депортирането на Mahir Zeynalov от страната предстои да бъде официално потвърдено, въпреки че снимка, която показва как полицията го съпровожда до летището, обиколи Туитър.

Това се случи след като тази седмица правителството на Реджеп Тайип  Ердоган прие закона за цензуриране на интернет, който предизвика  загриженост от страна на Брюксел и Вашингтон.

Зейланов работи за в. „Заман“, критично настроен към правителството и  смятан за близък до Фетула Гюлен. Гюлен е ислямски проповедник, живеещ в  САЩ, когото Ердоган обвинява, че стои зад корупционен скандал срещу  членовете на неговия вътрешен кръг.

Вижте и

Според вестника Zeynalov бил поставен в списъка на чуждестранните  физически лица, на които е забранено да преминават територията на Турция заради „публикации в Туитър срещу високопоставени държавни  представители“. Той цитира турския закон, който позволява депортирането  на хора „чието пребиваване в Турция се смята за вредно за обществената  сигурност според политическите и административни изисквания“.

Зейланов вече е обект на съдебно преследване от Ердоган за публикации през декември относно корупционния скандал. Министър-председателят твърди, че журналистът е публикувал „тежки обиди и ругатни в опит да  предизвика омраза и враждебност в страната“, съобщава още в. „Заман“.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре