Сега четете
Медиите във Велико Търново

Медиите във Велико Търново

1012894_614642228575329_746252860_n
Авторът: Мирослав Дечев

Велико Търново по нищо не отстъпва на другите големи областни градове по отношение на медийната си среда. На територията на града функционират различни по вид медии, сред които радиостанции, телевизии, интернет медии, информационни агенции и вестници.

Разпределението между електронни, печатни и интернет медии е почти по равно. Тенденция обаче е появата на все повече онлайн издания. Три са телевизиите, които имат собствена програма с регионални новини и предавания – две кабелни и една интернет телевизия. Кабелна телевизия „Видеосат“, покрива градовете Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, Елена, Килифарево, Долна Оряховица, Полски Тръмбеш, Дебелец. Тя е член на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори. Другата кабелна телевизия е “Евроком Царевец”.

Тя е с широко обхватен формат на програмата, комбинираща актуални новини от страната и региона, публицистични и информационни предавания. И третата е Интернет телевизията Еurofolk TV, която се намира на интернет адрес http://www.eaff.eu.

Тя е част от Европейската асоциация на фолклорните фестивали. Нейната програма главно е насочена към бълграския фолкор, съхраняването и разпространението му по света. Сериозно представени са печатните медии в региона. Два са всекидневниците, които се издават във Велико Търново, списват новини и рубрики от цялата област. Това са Областните вестници „Борба” и “Янтра ДНЕС”.

Те разполагат и с онлайн съдържание. Ресорите и за двата са политика, икономика, местна власт, обществени и социални проблеми, култура, образование, младежки дейности и спорт. Три са и основните лидери в радиоефира – Дарик радио и Радио “Фокус” Велико Търново и Радио „Фаворит”, които също разполагат и със сайтове. На територията на града работят две информационни агенции. С кореспондентски офис в старата столица разполага Българската телеграфна агенция.

Другата е Общинската информационна агенция – Велико Търново, с адрес http://radiovelikotarnovo.com Сред онлайн медиите е разпространен сайтът Север.бг, в който място намират рубрики като Новини, Култура, Полезни съвети, Чешити, Добрата новина, Интервюта. В него се намира информация от няколко области на Северна България. От няколко години в старата столица работи виртуалната медия Tarnovo.bg В него се публикуват новини, бизнес, историческа и туристическа информация, предстоящи събития, официална информация от местните власти.

Официалният сайт на Община Велико Търново, който се намира на интернет адрес http://veliko-tarnovo.net също се причислява към онлайн медиите, които предлагат актуални новини от региона. Актуален е сайтът www.vtnovini.com, който е насочен главно към събития от региона. Популярно място сред виртуалните медии е блогът „Да живееш във Велико Търново”, с интернет адрес http://myvelikoturnovo.com.

Над него работят три момичета, които събират истории за хора, които знаят как да променят съдбата си и го правят всеки ден, които могат да превърнат ежедневието в поезия или роман. Regnews.net също се бори за лидерските позиции сред онлайн медиите в региона. В нея място намира политиката, спорта, криминални новини, общество и др. И на последно място, но не по важност е спортният сайт на Велико Търново и региона http://sport-vt.com Слоганът му е: “Спортът в региона – в реално време”. Предлага актуална информация за спортните прояви, като освен текущи новини, предлага на читателите си предаване на живо на мачовете на великотърновските отбори.

През 2013-та година във Велико Търново се проведе Деветата световна среща на българските медии. Темата бе „Националните каузи и българските медии”. Инициатори на световния форум бяха БТА и Асоциацията на българските медии по света. Срещата е ежегодна и се организира от 2005 г. Домакини досега са били София, Чикаго, Рим, Мадрид, Бургас и Варна, Виена, Амстердам и Букурещ.

Вижте и

Автор: Мирослав Дечев 

[spider_facebook id=“1″]

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре