Сега четете
Концерт на БНР – Чайковски и Рахманинов със солист Симон Трпчески

Концерт на БНР – Чайковски и Рахманинов със солист Симон Трпчески

Радиосимфониците от Българското национално радио свирят Чайковски и Рахманинов под палката на Емил Табаков

Творчеството на два колоса в руската класическа музика – Чайковски и Рахманинов, ще представят в петъчния си концерт Радиосмифониците пред софийската публика. Под палката на Емил Такабов на 7 февруари от 19:00 ч., в зала „България“  ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър № 1 от Чайковски и Симфония № 2 на Рахманинов. Солист на един от най-обичаните клавирни концерти ще бъде македонският пианист Симон Трпчески, който е сред забележителните млади музиканти, които са се появяиха през последните години на класическата сцена. Многократно е канен като гост-солист за концертни изяви с Лондонския симфоничен оркестър, Бирмингамския симфоничен оркестър, Лондонска филхармония. Свири с водещи оркестри в Европа, Америка и Азия, като артистичният му талант завладява публиката по целия свят.

Роден в Македония през 1979, Симон Трпчески печели награди на международни конкурси в Обединеното Кралство, Италия и Чехия. От 2001 до 2003 той е част от BBC New Generation Scheme, като през май 2003 е удостоен с Наградата за млад артист от Кралското филхармонично дружество. През декември 2009 получава Президентския орден за заслуги към Македония за принос към утвърждаването на държавата в чужбина, връчен му лично от държавния глава Георге Иванов. През септември 2011г. Трпчески е удостоен със званието „Национален артист на Република Македония”, която е присъдена за първи път.

Симон Трпчески
Симон Трпчески

Талантливият пианист е възпитаник на  Университета „Св. Кирил и Методий” в Скопие, където учи в класа на проф. Борис Романов. Днес,Трпчески съчетава международните си ангажименти с преподавателска дейност в своята Алма Матер.

Вижте и

По време на петъчния концерт в зала „България“ публиката ще се наслади и на изпълнението на Симфония № 2 от Рахманинов. Премиерата на творбата е под палката на композитора в Санкт Петербург през януари 1908 и е приета с голям успех. Същата година симфонията печели наградата „Глинка” и само за една година успява да влезе в репертоара на всички големи оркестри.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре