Сега четете
Сатя Надела оглави Microsoft

Сатя Надела оглави Microsoft

Satya-Nadella-Microsoft-IndiaДългогодишният служител на Microsoft Сатя Надела  наследи оттеглящият се от поста главен изпълнителен директор Стив Балмър. Ръководството на софтуерната компания не е единно в мнението си за друго лице от персонала. Бъдещата роля на основателя и председател на Борда Бил Гейтс все още е спорна, твърдят запознатите със случващото се.

Надела работи за компанията вече 22 години. За последно той бе отговорен за бизнеса със сървъри и други сървърни технологии. В рамките на компанията и сред анализаторите на Уолстрийт той се радва на висока репутация. Една от причините за този избор е, че той познава изключително добре Microsoft, а също така опита и личните му качества са добре известни на технологичния гигант.

Но изборът на Надела има и сериозен недостатък – той няма опит в ръководенето на компания. Да не говорим за концерн с размера на Microsoft, който успя да събере 78 милиарда долара от продажби през финансовата година, която приключи през юни. Като ръководител на бившата дивизия за бизнес софтуер на Microsoft обаче Надела е бил отговорен за бизнес с около 20 млрд. долара годишни продажби – повече, отколкото Ebay отчита за година.

Изготвен от борда документ за търсенето на директор описва идеалния кандидат като човек, който има „богат опит в управлението на комплексни, глобални организации в рамките на забързан и силно конкурентен пазарен сектор; опит в предоставяне на резултати над горната линия. Доказана способност да ръководи организация с няколко милиарда долара оборот и голяма база служители“.

Едно от възможните решения, които се обсъждат, е Надела да бъде назначен за главен изпълнителен директор, а мениджърът Джон Томпсън – за председател на борда, съобщават няколко източника. Томпсън е бивш ръководител на софтуерната компания Symantec и дългогодишен висш мениджър в International Business Machines Corp. (IBM). Ако Гейтс напусне председателското място, той ще насочи вниманието си към други бизнес инициативи, както и върху своята благотворителна организация.

Познавач на материята обаче заяви, че като директор в борда и по този начин до голяма степен отговорен за търсенето на наследник Балмър, Томпсън не е склонен да се връща в топ мениджмънта. Другите мениджъри трябвало да „му извият ръцете“, за да приеме ролята, казва вътрешен човек.

Microsoft са на мнение, че едно вътрешнофирмено решение няма да е толкова рисково и няма да се правят някакви големи промени в стратегията на Балмър. По този начин придобиването на подразделението за мобилни устройства на Nokia трябва да бъде продължено, както е планирано.

Вижте и

Бизнесите, за които днес отговаря Надела, правят почти две трети от брутните приходи за Microsoft. Мениджърът е роден в Индия, в средата на 40-те, и е ръководил екипа разработчици на търсачката Bing на Microsoft. Надела има бакалавърска степен по електроинженерство и комуникации от университета в Манипал, Индия, а след преместването си в САЩ завършва още две магистърски програми – по компютърни науки в университета в Уисконсин, и по бизнес администрация в Чикагския университет.

През последните пет месеца имаше редица спекулации за възможни кандидати за поста извън компанията. В началото на януари главният изпълнителен директор на Ford Motor Алан Мълали официално заяви, че няма да се мести в софтуерния концерн.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре