Сега четете
Игор Ленкин: В Сочи се боят само от мъглата

Игор Ленкин: В Сочи се боят само от мъглата

e9c3133652b2Игор Ленкин*, кореспондент на ИТАР-ТАСС в София: В Сочи се боят само от мъглата

Това е олимпиадата с най-високи мерки за сигурност, пише авторът в днешния брой на в. Стандарт. 

Г-н Ленкин, готова ли е Русия за домакинството си на Олимпийските игри?

Русия е напълно готова. Похарчена е голяма сума пари за подготовката на игрите – 20 милиарда долара, а всичко останало, което е свързано със самата инфраструктура на Сочи, възлиза на 50 млрд. долара. Към момента в Сочи вече са отворени вратите към всички спортни съоръжения в олимпийското село.

Не е ли малко странен фактът, че зимните игри ще се провеждат на фона на палми?

Това е една екзотика. Най-голямото притеснение за игрите е мъглата, защото единствено тя би създала някакви неудобства.

По отношение на безопасността, какво е нивото на сигурност?

В момента нивото на сигурност е на 100%. Само в района на планината има около 70 хиляди представители на спецслужбите. Мисля, че всички необходими мерки са взети. От Министерството на транспорта на Русия са издали забрани по повод размера на багажа, който е допустим да се носи, за да има още по-голяма сигурност.

Какви точно мерки са осигурени за самите спортисти, за журналистите и за зрителите?

За първи път при провеждането на олимпиада има специален билет, който ти осигурява достъп до самите игри. Това означава, че всеки, който отива да гледа дадено състезание, трябва да си направи предварителна резервация. И след това вече преминава през тест за сигурност на спецслужбите. Журналистите също ще трябва да минат през този тест. За самите спортисти, е изцяло заградено олимпийското село.
– Има ли опасения във връзка с терористичните атентати, които станаха във Волгоград?
– Да, мисля, че има страх у хората заради атентатите, все пак това бе голяма трагедия за цяла Русия. В интернет и в различните вестници можете да прочетете, че във връзка с Олимпийските игри, процентът на терористични заплахи ще се увеличи – това е факт. Но всички служби по безопасността на Русия следят за обстановката и за нормалното и безопасно протичане на игрите.

Какви са очакванията на Русия за представянето на техните състезатели на Олимпийските игри?

Това е много сложен въпрос. В момента имаме състезатели, чиято подготовка е на достатъчно добро7071f43bdb0ea2d211e99cdd759c5d2a ниво, за да успеят да спечелят медали в 11 вида спорт. Беше направено всичко възможно, за да може да се представи нашият отбор на ниво. За спортистите нямаше никакви пречки къде да се проведе тяхната подготовка. За съжаление, поради финансови проблеми Русия преживя един период на провали в спорта от 1990 до 2004 г. Сами разбирате, че е трудно да се възстанови едно такова голямо спортно могъщество.

Вижте и

Можем ли да кажем, че инфраструктурата на Сочи във връзка с Олимпийските игри се е променила доста и в добра насока?
Инфраструктурата на Сочи е променена кардинално. В момента градът има съвременна транспортна инфраструктура, нова аерогара, нова жп гара. Сочи вече се превърна в един модерен и красив морски курорт, както и отличен ски курорт.

Вдигна ли се стандартът на живот в Сочи?

След модернизацията градът се превърна в една доста скъпа дестинация, а вече и след провеждането на Олимпийските игри ще бъде още по-привлекателен. Според мен, единственият недостатък е в това, че хората там искат да започнат да печелят пари светкавично и не могат да разберат, че всичко трябва да се прави постепенно.

Преди да дойде в нашата родина, Игор Ленкин е бил съветник на президента на Руския футболен съюз. Издавал е няколко печатни издания, от които най-доброто е „Спорт +“, с подзаглавие „Газета за Русия“, излизало три пъти седмично. Едновременно с тази дейност руският журналист е работил и в ИТАР ТАСС. През 2005г. дошло и необичайното предложение да стане кореспондент на информационната агенция за България. И така след 6 месеца, през юли 2005, точно по време на встъпването във власт на правителството на Сергей Станишев, Игор Ленкин пристига в България. С днешна дата работи вече десета година за ИТАР ТАСС, като 4 от тях у нас.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре