Сега четете
Радослав ЯНКУЛОВ: Малко думи, за повече тежест

Радослав ЯНКУЛОВ: Малко думи, за повече тежест

РSAM_0698_1_16100адослав ЯНКУЛОВ, генерален директор на Българското национално радио: „Трябва да намалим малко думите, но да увеличим тежестта им!“

Господин Янкулов, какво е виждането ви за развитието на регионалните радиостанции в системата на БНР?

В системата на БНР всяка една регионална радиостанция си има своето място. И то е не само заради мястото, което заема тя в определен регион, в който се транслира програмата й, а и като част от палитрата на БНР. Ние няма да сме толкова колоритни и интересни, ако не обединяваме и този вид радиостанции. Хубавото е, че всяка една от тях има нещо уникално, характерно за натюрела на хората, работещи в съответното радио и тези, които живеят в съответния регион.

Това, което на мен ми се иска и съвсем елегантно ще го направя е да продължим опитите да обединяваме с нещо дребно, но характерно всички радиостанции – софийските и тези в страната. Като казвам нещо дребно, имам предвид, че това трябва да е една малка червена нишка, почти незабележима, която да ни свързва и показва, че ние сме деца в едно семейство.

В управленската си програма включихте и идеята за „Училище за журналисти“.

Училището за журналисти трябва да се появи тази година в края на месец март. Идеята ни привлече вниманието и на хора от организацията, която обединява европейските обществени радиомедии. През февруари месец в София ще дойде техен представител, който ще изнесе няколко подготвителни лекции, свързани с начина на преподаване, с приоритетите и темите в курса. В момента правим списък на евентуалните преподаватели. Първите „слушатели“ в това училище ще бъдат работещи в системата на БНР. Поне първият курс няма да е много голям, за да видим как тръгват нещата. Но няма да спрем само с него.

Поемайки кормилото на националното радио, обявихте, че ще намали -те прекаленото говорене в ефира. Докъде успяхте?

Все още не съм успял, но ще продължа да опитвам. Аз продължавам да мисля, че съотношението говор – музика, без това да се абсолютизира, трябва да се промени още в полза на музиката. Защото говорът не е по-малко важен разбира се, но говорът е и показател за майсторството на журналистите. На мнозина е познат изразът „Нямам много време и затова ти пиша дълго писмо“.

Това е майсторството – за по-кратко време да се кажат повече неща! И тъй като искам хората, които работят за БНР, да бъдат по-добри и да говорят така, че думите им да се помнят колкото се може по-дълго време, наистина може би трябва да намалим малко думите, но да увеличим тежестта им.

Какви са отношенията ви с другата национална медия – БНТ?

С БНТ имаме много близки отношения. Там, където можем да си сътрудничим го правим. Останалото са подробности, като реализирането на съвместни концерти или отразяването на олимпиадата в Сочи и на футболното първенство.
Ще отидете ли в Сочи?

Вижте и

Аз не. Нямам работа в Сочи, въпреки че ми е много интересно какво ще става там

Със съкращения от в . Шуменска заря | стр. 25 |

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре