Сега четете
Отворено писмо от ЕАЗИПА до медиите

Отворено писмо от ЕАЗИПА до медиите

eb8811a721478afd4d222a46f2b50317_bigДо всички народни представители в 42-то НС До всички медии Отворено писмо-отговор на ЕАЗИПА на Отвореното писмо на Музикаутор и Профон Уважаеми дами и господа, В отговор на Отвореното писмо, изпратено до Вас от група български музиканти, членове на Музикаутор и Профон, се налага да Ви информираме за следното: (1) В сдруженията Музикаутор и Профон членуват общо около 2 700 музиканти, (по данни от сайтовете на орган 13 г.), членовете на ЕАЗИПА са повече, отколкото в Музикаутор и Профон, взети заедно, но музикантите в България – носители на авторски и сродни права, нечленуващи в нито една от трите организации са над 25 000 души. (2)

Недопустимо е представители на Музикаутор и Профон да декларират становища от името на всички останали български музиканти, които не членуват в нито една организация, както и за музикантите – членове на ЕАЗИПА, за които тя писмено е забранила и на двете организации да събират и разпределят плащания. Пълна лъжа е, че Музикаутор и Профон управляват 95 % от българския и световен музикален репертоар, след като обхващат едва около 10 % от българските музиканти, а що се отнася до чуждестранните – нямат валидно сключени договори. (3)

Музикаутор и Профон събират дължимите по ЗАПСП плащания от търговските обекти -ползватели, в т.ч. и от бюджетно издържаните БНТ, БНР и театри, предназначени за всички български музиканти с права, но ги разпределят само между своите членове, което е кражба – една от причините за създаването на ЕАЗИПА преди 6 години, както и това, че извънстоличните ни колеги нямаха достъп до членство в авторскоправна организация. (4) Скриваната истина е, че българските музиканти, нечленуващи в нито една организация за управление на права, с малки изключения, не са получавали полагащите им се плащания в продължение на 20 години. (5) Музикаутор (за авторски права) и Профон (за сродни права) и след регистрацията на ЕАЗИПА продължават да твърдят, вече 6-та година, че са единствени организации, имащи право да събират плащания по ЗАПСП. (6) ЕАЗИПА управлява и двете категории права – авторски и сродни, регистрирана е в Министерство на културата и е включена в публичния Регистър на организациите за колективно управление на права, както може да се види и на сайта на министерството. (7)

С твърденията, че са единствени организации, имащи право да сключват договори и събират плащания profonпо ЗАПСП, Музикаутор и Профон се опитват да лишат търговските обекти от правото на избор с кого да сключат договор за ползваната от тях музика, както и музикантите – от правото на избор на организация. За всички спекулации и нарушения през последните три години, в това число и при събиране и разпределяне на дължимите плащания по ЗАПСП, Музикаутор и Профон, Директора на Дирекция АПСП – Георги Дамянов и заместник министъра на културата – Васил Василев са обект на разследване от

Вижте и

Прокуратурата на Република България и проверки от органите на НАП. Отвореното писмо на Музикаутор и Профон е опит за заблуда и откровена манипулация на народните представители с цел да гласуват ЗИД на ЗАПСП, в който има специален текст за закриване на ЕАЗИПА като организация за колективно управление на права и утвърждаване на монопола им, в нарушение на водещия принцип за непонополизиране на авторскоправния сектор и утвърдените европейски и световни практики. ЕАЗИПА няма спорове с колегите, членуващи в Музикаутор и Профон, а само с администрациите им и част от управителните им съвети, но за разлика от тях, решава споровете по установения административен и съдебен ред. Управителен съвет на ЕАЗИПА София, 28.01.2014 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре