Сега четете
От Guardian унищожават файловете на Сноудън

От Guardian унищожават файловете на Сноудън

 

The+Guardian+guardiancoukguardianlogoНа 20-ти юни 2013 година, под наблюдението на британския Център за връзки с обществеността, трима служители на лондонския офис на Guardian с помощта на ъглошлайфове, дрелки и други електрически инструменти буквално правят на прах няколко компютъра, в които са били записнаи файловете на Сноудън.

На 31-ви януари за пръв път бе публикувано видео, показващо този пълен абсурд.

Въпреки че файловете на Сноудън са записани на още няколко места и с тях продължават да работят журналистите от чуждестранните отдели на Guardian, както и други издателства, с които Сноудън е споделил информацията, властите на Великобритания принудили Guardian физически да унищожат няколко редакционни компютъра.

Според думите на заместник редактора на Guardian Пол Джонсън, за пълното унищожение на твърдите дискове и всички електронни компоненти в съответствие с указанията на специалните служби, са били необходими около три часа. „Това бе напълно символичен акт. Ние знаехме това. И правителството го знаеше. Това бе най-сюрреалистичното събитие в британската журналистика, което съм виждал“ – споделя той.

Вижте и

Това „унищожение“ на информацията е предшествано от големия конфликт на журналистите със специалните служби, които са искали не само унищожението на файловете в компютърните системи, а и тяхното предаване на властите за предварителен анализ. Главният редактор на Guardian Алън Расбриджър категорично отказва да направи това, като се позовава на правото си да не разкрива конфиденциалните източници на информация. Разбира се, по този начин специалните служби не са попречили на пресата и по-нататък да публикува материалите на Сноудън.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре