Сега четете
Банкер: Операция „Кръцни-срежи" в БНТ

Банкер: Операция „Кръцни-срежи" в БНТ

bnt1-kanal1-logo-new-2008Операция „Кръцни-срежи“ ще приложи ръководството на БНТ към програмната си схема и съответно върху подчинените си.

Според екшън плана тв управата ще въведе сериозни финансови рестрикции спрямо предаванията и хонорарите.

Оправданието – онези пет милиона лева държавна субсидия, които парламентът отряза от бюджета на държавната медия за 2014 година. Освен това най-старата телевизия у нас трябвало да плаща двойно повече отпреди за разпространението на сигнала след нахлуването на цифровизацията.
Началото на „финансовата резачка“ ще бъде поставено през февруари, но най-вече тя ще се усети след края на Зимната олимпиада в Сочи.

Тогава някои рубрики ще бъдат принудени да произвеждат по-малко продукция на месец, а други като „Срещу новините“ и „Денис и приятели“ генерално ще отпаднат. Както признаха началниците на „Сан Стефано“ 29, редуцирането на бюджетите на вътрешните предавания било между 20 и 40 на сто, а на външните – около 10 процента. В резултат Ути Бъчваров щял да готви „екстремно“ пред екраните десет минути на ден, вместо да протаква по половин час, както правеше досега, и най-накрая ще оправдае името на кулинарната си рубрика „Бързо, лесно, вкусно“.

Потърпевши ще са и феновете на Марта Вачкова, която вече ще кани гостите си в „Апртаментът“ веднъж на седем дни, при това в събота, а не всеки делничен ден на обед.

Промяната в програмната схема стигнала и до Съвета за електронни медии. В сайта пише, че е била разгледана декларация от Председателския съвет на СБЖ в БНТ относно техни виждания за програмната политика на телевизията.

Във връзка с това надзорниците решили да изслушат представителите, подписали документа, на специално нарочена среща.

Председателят на СБЖ в БНТ Светла Костова обаче отрече информацията и с половин уста заяви пред „БАНКЕРЬ“, че със СЕМ били обсъждали други теми – „вътрешнозаводски“, които засягали само работещите на „Сан Стефано“ 29. Смелата синдикалистка уточни още, че за намаленото финансиране на предаванията вървели разговори с ръководството, които също сами щели да си разрешат. Тоест проблемите на БНТ били и са си единствено и само нейни и надничането в тях е невероятно невъзпитано.

Програмната схема на държавната медия със сигурност има нужда от проветряване. Въпросът е само откъде трябва да се спестяват орязаните 5 млн. лева? Защо не се почне от онези звена в телевизията, които десетилетия наред единствено поглъщат държавни средства? Или пък да се преосмислят паричните потоци за филмопроизводство? Откъде например тв управата ще плати евентуалната глоба за грубия език, кадрите, наситени с насилие, кървища и лесбийски секс сцени в четвъртия сезон на сериала „Под прикритие“, разгневили десетки зрители.

Те са засипали с протестни писма надзорния орган, който пък героично обещава да изгледа внимателно кадрите и да се произнесе по казуса. Мъжествената поза на регулатора сякаш иска да ни внуши, че ще направи нещо изключително саможертвено и може да разплаче дори екранните мафиоти Иво Андонов и Куката. Ако все пак (макар че е съмнително заради близките връзки на СЕМ и тв шефовете) органът установи, че БНТ нарушава закона и пуска преди 22 ч. сцени с неприлично поведение, обществената медия ще олекне с 30 000 лева.

Вижте и

Те едва ли ще бъдат приспаднати от бюджета на иначе рейтинговия до неотдавна сериал. Нито пък ще попречи на програмната директорка Севда Шишманова и протестъра-режисьор-журналист и ПР Найо Тицин да се командироват във Франция, за да представят друг „връх“ в българското филмопроизводство – „Четвърта власт“, и да обясняват пред общността колко смелост се изисквало да го продуцират и реализират в сложните политически условия у нас.

Операция „Кръцни-срежи“ трябва да започне най-напред със санкционирането на СЕМ, който за пореден път е проспал действията на подопечните си и позволява да бъде сезиран, вместо да се самосезира скоростно, ако не иска аудиторията да споменава и в праймтайма роднините му. В крайна сметка нали работата му е – да следи спазването на закона. А след това шефовете на БНТ да обяснят публично какво и защо орязват.

Може би е време също така началниците на държавната телевизия да си спомнят за кого работят и на кого е необходимо да се отчитат. Колкото до пренареждането, какъв по-лесен и безболезнен начин за спестяване на пари? При липсата на впечатляващи продукции повечето зрители на БНТ няма и да го усетят.

Статия в оригинал: Операция „Кръцни-срежи“ в БНТ | | 01.02.2014  

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре