Сега четете
Спират слухове в Интернет

Спират слухове в Интернет

MNB-RUMOUR1Софтуер, изработен по европейски проект и с участието на българска фирма, ще разпознава дали пуснатите в социалните мрежи и въобще в интернет пространството слухове и информации са верни, или са лъжа.

Проектът Phemeае, съфинансиран от европрограмата за научни изследвания в областта на информационните и комуникационни технологии, и разработването му ще продължи три години. Консорциумът, който ще създаде софтуера, включва девет партньори от Англия, Германия, Австрия, Испания, България, Швейцария и Кения, а ключова роля ще има българската компания за семантичен софтуер „Онтотекст“, част от „Сирма Груп“.

Целта е компании и обществени организации да проследяват разпространението и истинността на информация, идеи и други онлайн съобщения, които често влияят на общественото мнение, на акциите на компаниите, държавни дългове и политици, обясняват от „Онтотекст“.

Бъдещата платформа ще е способна да изчислява достоверността на слуховете в различните медии, езици и социални мрежи. Очаква се разработваният софтуер да позволи по-доброто разбиране на влиянието на слуховете в социалните медии – от къде произлизат, как се разпространяват, кой и как и от кого – в многократен тираж и в различни области.

Вижте и

Използвайки сведения, извлечени от огромни банки със съществуващи публични данни, в комбинация със съдържание, събрано от социалните мрежи и медии, Pheme ще разработи технология, която ще може автоматично да оценява достоверността на произведеното от потребителите съдържание. Това предполага интердисциплинарен екип, състоящ се от експерти по анализ на социални мрежи, езикови технологии, уебнауки, големи масиви от данни и визуализация на данни, допълват инициаторите.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре