phobiaБританка страда от 25 г. от рядката фобия от вестници.

49-годишната Даян Фрийлав от Рочестър не може да докосва вестници, да ги гледа – извръща поглед дори когато ги вижда по телевизията и не понася специфичната им миризма. На вратата на къщата й дори има предупреждение към момчетата, разнасящи вестници, да не ги доставят в дома й, пише в. “Мирър”, цитиран от БТА.
“Когато ходя по магазини, минавам възможно най-далече от вестникарските будки. Не мога да се приближа до човек, който чете вестник, ужасявам се. Навремето можех да ги докосвам, но само ако знаех, че веднага след това има къде да измия ръцете си. Преди купувах вестници за съпруга ми, който почина през 2011 г., но само с ръкавици. Когато той четеше вестника в хола, аз отивах в кухнята и отварях широко прозореца, защото свежият въздух успокояваше страха ми. Сега не мога дори да ги гледам, побиват ме тръпки”, разказва Даян. Тя има три деца – Матю на 29 г., Лорън на 24 и Ребека на 19.

“Всички те много обичат да четат вестници. Когато обаче ходя на гости на по-голямата ми дъщеря, тя предварително изхвърля всички налични”, допълва жената.
Даян Фрийлав страда от фобия от вестници от 25 г. Тя смята, че патологичният й страх се корени в детството.

“Когато бях малка, майка ми удряше баща ми с вестник по главата. Тя го правеше под формата на дружеска закачка, но аз изпитвах тревога”, спомня си Даян, която има и “по-обикновени” фобии като страх от змии и височини.