Сега четете
Родният ефир- объркан и на баир

Родният ефир- объркан и на баир

neterra_channelsТелевизията, за добро или за зло, си остава съвременният аналог на огнището, което събира семейството у дома и затова е основна тема в живота на хора от различни поколения и социални групи. Затова началото на годината е време за класацията на най-шумните провали в ефира през изминалата година.

Телевизиите също изчисляват направените вложения в продукции и дали са си върнали парите от реклами. Вече се откроиха предаванията, които са били надценени и не са успели да се наложат.

 

Не всички от тях показват драстично лош рейтинг, но не са били достатъчно гледаеми, за да оправдаят пускането си в ефир.
Безспорно най-големите тв провали на годината са новите български сериали, които до един не успяха да оправдаят очакванията на зрителите за продължаващ възход на родното кино.

Най-шумен бе крахът на сериала „Четвърта власт“ на БНТ, който се оказа с по-малко почитатели дори от провал №1 на бТВ „Къде е Маги?“ и издънката на Нова тв .Отплата“ отпреди години. Критиците бяха категорични, че поредицата, претендираща да е трилър, по никакъв начин не е оправдала високата си цена и първият й сезон е приключил без надежда за втори сезон. Провалът на филма е чутовен, като се има предвид и, че в него играят куп талантливи актьори, които са цвета на професията в момента в България.Internet-TV

„Невероятно е как един лош сценарий, слаби диалози и безлична режисура могат да съсипят продукция, в която участват едни от най-добрите родни актьори“, коментират в гилдията, разочаровани от сериала, на който се възлагаха най-големи надежди за успех тази година.

Освен това напук на твърденията от страна на държавната медия, рейтингът на продукцията на Найо Тицин и Севда Шишманова, е повече от нисък. Средно поредицата е била следена от около 120 000 зрители на епизод, което е около 4 пъти по-малко от публиката на другия авторски проект на националната телевизия „Под прикритие“. Справка за сравнение с бТВ например сочи, че техният сериал „Фамилията“ е гледан средно от 620 хил. зрители.
От БНТ обаче могат да се „похвалят“ с още един не по-малко чутовен провал през тази година
– „Недадените“. Той се срина още на старта, въпреки необичайно интересната тематика и повече от атрактивния актьорски състав -Камен Донев, Мариус Куркински, Стоян Радев и др.

Отново вдървеният диалог, грешният кастинг, отсъствието на режисура, го превърнаха в скучен и безсъбитиен и се оказаха препъникамъчето и за този проект на БНТ.

В държавната медия обаче са свикнали да излъчват напълно непопулярни и негледаеми формати и примери за такива има много, като класацията води „Шоуто на Канала“ на Тончо Токмакчиев. По необясними причини тази имитация на шоу продължава да се излъчва и владее съботния праймтайм. А най-точно за избора на лица във всички предавания на БНТ се бе изразила преди време покойната Васа Ганчева – водещите в ресурса телевизията-майка приличат на отпаднали статисти от кастинг за Джурасик парк“.

domУспокоение за националната медия все пак има – и конкурентите им от бТВ не могат да изпъкнат със свестен сериал, ако не броим първият „Стъклен дом“, който се гледаше именно защото бе първи. Оттам нататък обаче поредиците в ефира на частната медия се оказаха не дотам сполучливи и почти еднакви.
Новият сериал „Фамилията“ е почти копие на „Стъклен дом“ и зрителите тотално се объркват какво точно гледат.

Изглежда продуцентите Димитър Митовски и Димитър Гочев са опитали да приложат успешно работещата формула и в новата си продукция, но този път тя не заработи. И то не само заради почти идентичния сюжет, а и заради еднаквите персонажи и актьори, които ги изпълняват. Във „Фамилията“ Стефан Данаилов отново играе богат шеф, Асен Блатечки пак е лошо момче, Яна Маринова е красавица, Радина Кърджилова е добра и мила, а единственото разнообразие е в избора на секссимвол за младите зрителки – Иво Аръков вместо Калин Врачански. p_208961

В придържането към архетипите няма нищо лошо, но изиграването им по идентичен начин от същите актьори и лица навява единствено и само досада и скука.

Вижте и

Сред най-коментираните тв провали за сезона безспорно бе предаването на Любо Нейков „Голата истина“. Новосформираната екранна двойка между него и Ели
Гигова полетя надолу с гръм и трясък още на старта, въпреки дългата подготовка и големите надежди на бТВ да успеят да конкурират „Господари на ефира“, което тече по Нова тв.
Двете телевизии водиха месеци война заради спора кой има право да излъчва шоуто, тъй като лицензът за оригиналния формат бил купен от бТВ. В „Господарите“ обаче има много авторски рубрики и на практика то няма нищо общо с оригинала, така че конфликт се оказа, че няма. След това с тежката задача да конкурира Зуека и Рачков се зае екипът на Евтим Милошев и Любо Нейков, но заради скучните сценарии и протоколното присъствие на комика, явно уморен от участието си в куп тв проекти, сблъсък между „Господарите“ и „Голата истина“, битка така и не се състоя. А „Голата истина“ се очерта като първата несполука на продуцентите Любо Нейков и Милошев, чийто екип стои зад куп успешни формати като „Комиците“, „Столичани в повече“, Дървото на живота“.
Не оправда очакванията и шумно рекламираното шоу „Африка: Звездите сигурно са полудели“. От телевизията през цялото време отчитаха добри рейтинги за формата, но той така и не успя да стане част от ежедневието и темите за разговор на публиката. Единствено зрителският навик по малките населени места да се гледа бТВ спаси донякъде предаването, което се оказа в пъти по-скучно от „Сървайвър“ и дори интригите между участниците не предизвикваха коментарите на зрителите. Най-вероятната причина за това бе, че много от т.нар. „звезди“ се оказаха непознати и безинтересни на аудиторията.
Провали не липсваха и в Нова телевизия, която буквално се сгромоляса с поредния сезон на „Биг Брадър Ол Старс“. За разлика от ВИП-изданието, последвалият го формат отчете рекордна негледаемост и принуди медията да изтегли финала по-рано, за да се спаси от пълна излагация.

gospodari-logo-transparent1Предсрочно бе взет и микрофонът на Камелия и нейното шоу „Марс и Венера“, което също бе сред големите гафове на Нова тв този сезон. Разочароващо за публиката се оказа и новото вечерно шоу „Ол инклузив“, което уж е телевизионно вариете, но музиката е сведена до минимум’ за сметка на циркови номера и познати скечове с актьорите от „Пълна лудница“ и „Господари на ефира“.

То не успя да задържи зрителския интерес. Според медийни експерти предаването ще се развива тепърва и ако смени декора и нелепия и вечно преиграващ Калин Сърменов като водещ, може и да стане гледаемо.

Куп провалени авторски предавания записаха тази година и изявяващите се като продуценти водещи Иван Христов и Андрей Арнаудов. След тоталния крах на „Къртицата“ през пролетта, те не успяха да се изкачат до призови позиции по гледаемост и с шумно рекламирана „Музикална академия“. За певческото предаване се дочу едва след един-два скандала между Кичка Бодурова, Петя Буюклиева и Георги Христов, но иначе премина през ефира в пълна мъгла.
Провалите в тв ефира не свършват дотук и има още куп примери – спряната „Евровизия“, позорната комедията в стил соцреализъм „Етажна собственост“, блудкажа „Женени с деца“, безбройните манекенски напъни като се започне от Златка Димитрова в „Какво искат жените“, Жени Калканджиева и Венета Харизанова в „Жените говорят“ и се стигне до Николета Лозанова и нейното .Поверително от НЛ“.
Те обаче са с още по-ограничена публика и дори не влизат в коментарите на критиците, а причината да са на екран остава напълно необяснима и не може да се открие дори в обобщението на Иван Ласкин за тв ефира:
„Аз искам да съм „Къртица“ в „Биг Брадър“, която ще оцелее в Африка благодарение на Кеворк Кеворкян, който си е дал на заем мустаците на Ники Кънчев.

Искам да участвам в „Екс-Вип Къртица“ и Иван и Андрей да са водещи под формата на „Нощни птици“, за да получа награда от „ТОТО търси богат“ и да стана „Мис България“, защото „Под прикритие“ съм решил да направя „Z-революция“ с цел „Фамилията“ ми да живее звездно полудяла в Африка!“. Истинска какафония – досущ като родния тв ефир.

Оригинален текст: Провалите в бг киното и телевиозионните бози | | 27.01.2014 00:57, Папарак | стр. 24 |

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре