Иван Бакалов пред БТВ: Всеки втори българин става престъпник…

Поправки в Наказателния кодекс може да превърнат в престъпник всеки втори българин.

Поправки в новия Наказателен кодекс криминализират „държането” на културни ценности и поставят под риск всеки втори българин да се превърне в престъпник. В предвидените промени е записано, че всеки, който държи културна ценност, без да я регистрирал, може да получи присъда до четири години затвор, ако вещите са три – наказанието скача на шест години, а глобите са в размер на хиляди левове. Понятието „културна ценност” е записано в Закона за културното наследство и в него влизат не само археология, но и картини над 50 години, антикварни предмети и книги над 100 години.

Това буквално означава, че ако притежавате гардероб от баба си или дядо си, който е преди повече от век, и не сте го регистрирали по съответната платена процедура, попадате под законова санкция. Журналистът Иван Бакалов обясни в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин”, че предметите, които влизат в готвените промени, са масов тираж, стойността им е ниска и нямат място в музеите. В България има над 10 000 нумизмати.

Имаше закон от времето на Тройната коалиция, който направи някакви стъпки нумизматите да могат да сами да си регистрират колекциите. Даде се срок, който обаче се оказа недостатъчен. Регистрирани са между 60 и 70 колекции в България, а нумизматите имат между 100 и 1000 монети. Всички тези хора са престъпници и могат да влязат в затвора, посочи като пример той.

Образно описание на казуса направи в предаването и проф. Валери Стефанов – председател на УС на Съюза на колекционерите, според когото става въпрос за „войната на мъртвите предмети срещу живите хора” и „израз на престъпна неграмотност или война на държавата срещу нейните граждани”. Бакалов коментира въпроса, като го насочи към екипа, който е изготвил промените: „Това са едни хора, които са на друго ниво – експерти, наети да пишат НК.

Те не са се съобразили с реалностите и с правата на личността. Хора, които са тотално неграмотни по този въпрос”. Според него има 5-6 експерти, които обикалят България, където се водят 200-300 дела и взимат по хиляди като вещи лица да оценяват такива предмети. „Някои от поправките ще паднат в Конституционния съд, това е частна собственост”, допълни той.

Вижте и

Проф. Стефанов обясни, че в европейското законодателство културните ценности са обвързани както с време, така и със стойност, като за картини цената с 150 000 евро. „Не може мацаницата на някой да бъде обект на санкции”, коментира той.

Това казаха двамата в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре