Сега четете
Ученици в Ловеч видяха как се "спасяват" стари вестници

Ученици в Ловеч видяха как се "спасяват" стари вестници

Десетокласнички от Гимназията за чужди езици ‘Екзарх Йосиф I“ в град Ловеч, които членуват в клуб „Млад журналист“ с ръководител Жанина Илиева, се срещнаха на 16 януари с Албена Йончева, главен библиотекар „Регионална история“ и връзки с обществеността в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ – Ловеч. На срещата младите журналистки се запознаха отблизо с възможностите за „спасяване“ на старите ловешки вестници, които са излизали от началото на миналия век.

Момичетата бяха впечатлени от старите вестници и разгръщаха с ентусиазъм пожълтелите страници, пазещи късче от историята на града ни. Из вехтите писания момичетата намериха статии, които ги накараха да се засмеят, но и да се чувстват горди с тези исторически паметници. Във вестниците бяха поместени любопитни обяви и публикации, разказващи не само за „силните на деня“, но и за различни благотворителни инициативи.

Почти цялото течение на вестник „Стремление“, който е излизал от 1901 до 1944 г., е запазено в ловешката библиотека, като липсващите броеве са попълнени от ксерокопия от библиотеката в Пловдив. Поради статута си на национална депозитна библиотека там се съхранява цялото течение на „Стремление“, обясни Албена Йончева. Тя допълни още, че старите вестници най-често се търсят от изследователи, краеведи, журналисти.

Честото използване на вестниците и тяхното ксерокопиране вредят на хартията и затова библиотекарите търсят начини за тяхното запазване. В ловешката библиотека са ламинирали броевете на вестника от 1937-1938 година. Много по-добър съвременен начин за опазване на вестниците е тяхното дигитализиране, тоест те се сканират или пък снимат с фотоапарат, след което материалите се обработват и качват на носител. Тези материали са достъпни в интернет.

Албена Йончева показа на момичетата как могат сами да влязат в сайта на библиотеката и да потърсят статии от стария вестник „Стремление“ или просто да прочетат някой брой, който ще ги върне към миналото. Интересно е, че вестникът е имал различен формат и страниците му са се увеличили през годините.

Вижте и

Ученичките видяха и броеве на вестник „Правдолюб“, който е започнал да излиза в Ловеч през 1875 г., както и броеве на „Ловчански вести“. Момичетата се съгласиха с Албена Йончева, че добрият вестник не остарява, в него всяко поколение има какво да прочете. Анабел Драгошинова Димана Станчева Никол Босилкова.

Оригинална статия: Ученици от Езиковата видяха как се „спасяват“ стари вестници в. Ловеч прес, стр. 6 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре