Десетокласнички от Гимназията за чужди езици ‘Екзарх Йосиф I” в град Ловеч, които членуват в клуб “Млад журналист” с ръководител Жанина Илиева, се срещнаха на 16 януари с Албена Йончева, главен библиотекар “Регионална история” и връзки с обществеността в Регионална библиотека “Проф. Беню Цонев” – Ловеч. На срещата младите журналистки се запознаха отблизо с възможностите за “спасяване” на старите ловешки вестници, които са излизали от началото на миналия век.

Момичетата бяха впечатлени от старите вестници и разгръщаха с ентусиазъм пожълтелите страници, пазещи късче от историята на града ни. Из вехтите писания момичетата намериха статии, които ги накараха да се засмеят, но и да се чувстват горди с тези исторически паметници. Във вестниците бяха поместени любопитни обяви и публикации, разказващи не само за “силните на деня”, но и за различни благотворителни инициативи.

Почти цялото течение на вестник “Стремление”, който е излизал от 1901 до 1944 г., е запазено в ловешката библиотека, като липсващите броеве са попълнени от ксерокопия от библиотеката в Пловдив. Поради статута си на национална депозитна библиотека там се съхранява цялото течение на “Стремление”, обясни Албена Йончева. Тя допълни още, че старите вестници най-често се търсят от изследователи, краеведи, журналисти.

Честото използване на вестниците и тяхното ксерокопиране вредят на хартията и затова библиотекарите търсят начини за тяхното запазване. В ловешката библиотека са ламинирали броевете на вестника от 1937-1938 година. Много по-добър съвременен начин за опазване на вестниците е тяхното дигитализиране, тоест те се сканират или пък снимат с фотоапарат, след което материалите се обработват и качват на носител. Тези материали са достъпни в интернет.

Албена Йончева показа на момичетата как могат сами да влязат в сайта на библиотеката и да потърсят статии от стария вестник “Стремление” или просто да прочетат някой брой, който ще ги върне към миналото. Интересно е, че вестникът е имал различен формат и страниците му са се увеличили през годините.

Ученичките видяха и броеве на вестник “Правдолюб”, който е започнал да излиза в Ловеч през 1875 г., както и броеве на “Ловчански вести”. Момичетата се съгласиха с Албена Йончева, че добрият вестник не остарява, в него всяко поколение има какво да прочете. Анабел Драгошинова Димана Станчева Никол Босилкова.

Оригинална статия: Ученици от Езиковата видяха как се “спасяват” стари вестници в. Ловеч прес, стр. 6